Hakim Poland telah diangkat kekebalannya selepas melarikan diri ke Belarus, sekutu autokratik Rusia

(SeaPRwire) –   Mahkamah disiplin di Poland pada Khamis lalu mengangkat kekebalan seorang hakim yang melarikan diri ke negara bersekutu autokratik Belarus, iaitu negara jiran.

Peguam Negara dan perkhidmatan khas Poland telah melancarkan siasatan minggu ini selepas media Belarus melaporkan bahawa hakim itu, Tomasz Szmydt, tiba di negara itu dan meminta perlindungan. Ahli-ahli politik di Poland, yang merupakan negara NATO dan EU, berjanji akan mengambil langkah segera untuk menarik kekebalan Szmydt sebagai seorang hakim, mengeluarkannya dari jawatannya dan mengambil tindakan untuk membawanya ke muka pengadilan.

Szmydt terkenal di Poland kerana terlibat dalam kempen fitnah dalam talian pada tahun 2019 terhadap hakim-hakim lain yang disokong oleh Kementerian Keadilan di bawah kerajaan sebelumnya yang berhaluan kanan.

Menteri Keadilan Adam Bodnar berkata menarik kekebalannya membenarkan pengeluaran waran tangkap antarabangsa terhadap Szmydt melalui Interpol. Walaupun Belarus mengabaikannya, waran itu akan menghadkan keupayaan Szmydt untuk bepergian.

Menurut media negara Belarus, Szmydt memberitahu wartawan di Minsk, ibu negara Belarus, bahawa beliau terpaksa meninggalkan Poland kerana tidak bersetuju dengan kerajaan pro-Barat baharu.

Timbalan Menteri Keadilan dalam kerajaan baharu, Arkadiusz Myrcha, berkata di parlimen pada Khamis bahawa jawapan diperlukan mengenai peningkatan pantas Szmydt di bawah kerajaan sebelumnya dan mengapa beliau mempunyai akses ke maklumat sensitif.

Berucap kemudian di parlimen, Perdana Menteri Donald Tusk menuduh parti populis undang-undang dan keadilan sebelumnya mempunyai hubungan dengan perkhidmatan perisikan Rusia dan Belarus, dan berkata skop hubungan dalam tuduhan itu akan disiasat oleh suruhanjaya khas parlimen. Tusk berkata kisah Szmydt hanyalah sebahagian kecil daripada hubungan dalam tuduhan tersebut.

Pengkhianatan Szmydt datang sebagai kejutan di Poland, yang dalam perangnya menentang agresif Rusia dan mempunyai sejarah ketidakpercayaan dengan Rusia.

Tusk pada Selasa memanggil mesyuarat khas perkhidmatan rahsia untuk membincangkan serangan Rusia dan Belarusia selepas pengkhianatan Szmydt. Kemudian beliau berkata pengkhianatan itu adalah “pengkhianatan” dan bersumpah tindakan undang-undang segera sebagai tindak balas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.