Kerajaan tentera Burkina Faso mengusir 3 diplomat Perancis dari negara itu

(SeaPRwire) –   Kerajaan tentera yang memerintah Burkina Faso telah mengusir tiga diplomat Perancis dari negara itu atas dakwaan aktiviti subversif, menurut dokumen kerajaan yang dimuat naik ke media sosial pada Khamis.

Junta menamakan tiga diplomat itu, dua daripada mereka merupakan penasihat politik, dan mengisytiharkan mereka sebagai persona non grata di Burkina Faso, mengikut dokumen yang ditandatangani oleh kementerian luar negeri pada Selasa. Mereka mempunyai masa 48 jam untuk meninggalkan Burkina Faso.

Dokumen itu tidak memberikan butiran mengenai dakwaan aktiviti subversif tersebut.

Kementerian luar negeri Perancis berkata dalam kenyataan pada Khamis bahawa ia menyesali keputusan untuk mengusir diplomatnya dan menolak dakwaan tersebut, dengan menyatakan aktivitinya di Burkina Faso berada dalam kerangka hubungan diplomatik dan konsular.

“Keputusan pihak berkuasa Burkina Faso tidak berasaskan sebarang asas yang sah,” kata kenyataan itu. “Kami hanya boleh menyesalinya.”

Pengguguran itu berlaku ketika hubungan antara Burkina Faso dan bekas penjajahnya, Perancis, semakin merosot. Junta tentera memutuskan hubungan tentera dengan Perancis pada 2023, memerintahkan beratus-ratus tentera Perancis untuk meninggalkan negara itu dalam masa sebulan, mengikuti jejak negara jiran Mali, juga diketuai oleh pemimpin kudeta.

Lebih 60 tahun selepas kemerdekaan Burkina Faso, bahasa Perancis kekal sebagai bahasa rasmi dan Perancis telah mengekalkan hubungan ekonomi dan bantuan kemanusiaan yang kuat dengan bekas jajahannya. Ketika insurgensi ekstremis Islamik semakin meruncing, bagaimanapun, sentimen anti-Perancis meningkat disebabkan keganasan yang tidak berkesudahan.

Selepas kudeta kedua tahun lalu, penunjuk perasaan anti-Perancis mula mendesak junta untuk mengeratkan hubungan dengan Rusia sebaliknya.

Sentimen anti-barat dan pengeratan hubungan dengan Rusia serta China adalah trend berterusan di Burkina Faso dan negara jiran Mali, kata Rida Lyammouri, felo kanan di Pusat Dasar untuk Selatan Baru, sebuah pemikir tentera di Maghribi.

“Ini adalah sambungan langkah yang diambil oleh Burkina Faso dan Mali yang menyaksikan pengusiran diplomat dan jurugambar Perancis serta menangguhkan sesetengah media antarabangsa,” kata Lyammouri.

Junta juga menjauhkan diri daripada negara-negara serantau dan Barat yang tidak bersetuju dengan pendekatan mereka. Tahun ini, ia meninggalkan blok ekonomi serantau Afrika Barat yang dikenali sebagai ECOWAS dan mencipta sekutu dengan Mali dan Niger, juga diketuai oleh junta tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.