Kumpulan mangsa Armenia meminta Mahkamah Jenayah Antarabangsa menyiasat tuntutan genosid

(SeaPRwire) –   THE HAGUE, Netherlands (AP) – Sebuah pertubuhan hak asasi manusia yang mewakili etnik mengemukakan bukti kepada pada hari Khamis, dengan mendakwa bahawa sedang melakukan genosid berterusan terhadap mereka.

Kerajaan Azerbaijan tidak segera memberi komen terhadap tuduhan itu. Negara jiran itu telah berselisih selama berdekad-dekad atas wilayah dipertikai Nagorno-Karabakh, dan kini berhadapan di kes undang-undang berasingan yang timbul daripada konflik itu.

Peguam untuk Pusat Kebenaran dan Keadilan California, atau CFTJ yang berpusat di California, menyatakan terdapat bukti mencukupi untuk membuka siasatan rasmi terhadap Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev dan pemimpin kanan lain atas genosid. Mereka telah mengemukakan komunikasi Artikel 15 mendesak ketua pendakwa Karim Khan untuk melihat ke dakwaan kekejaman yang dakwa.

“Matlamat saya di sini adalah untuk mendapatkan badan tertinggi yang melindungi hak asasi manusia mengambil tindakan, bukan sekadar perkataan,” kata Lala Abgaryan, yang adiknya Gayane dibunuh oleh askar Azerbaijan pada 2022, kepada Associated Press.

Mayat adiknya telah dicacatkan dengan teruk dan imej penganiayaan itu telah disebarkan secara online. Abgaryan menyatakan gambar itu begitu menjijikkan sehingga dia mengalami kerosakan psikologi selepas melihatnya.

Ketegangan jangka panjang antara Armenia dan Azerbaijan meletus pada 2020 ke dalam perang atas Nagorno-Karabakh yang mengorbankan lebih 6,600 nyawa. Wilayah itu terletak di dalam Azerbaijan tetapi telah di bawah kawalan tentera etnik Armenia sejak berakhirnya perang berpisah pada 1994.

Pada tahun lepas, berikutan kempen tentera kilat, Azerbaijan merampas semula kawalan wilayah dipertikai itu. Selepas Azerbaijan mendapat kawalan penuh Karabakh, yang mempunyai penduduk kira-kira 120,000, lebih 100,000 etnik Armenia wilayah itu melarikan diri, walaupun Azerbaijan menyatakan mereka dibenarkan kekal dan menjamin hak asasi manusia mereka akan dijamin.

Sebelum serangan Azerbaijan, Armenia dan bekas ketua pendakwa Antarabangsa Luis Moreno Ocampo menuduh Azerbaijan melakukan genosid dengan mencipta keadaan bertujuan memusnahkan etnik Armenia Karabakh sebagai kumpulan.

Kumpulan kira-kira 30 orang berkumpul dalam hujan di hadapan mahkamah berpusat di The Hague pada hari Khamis untuk menyerahkan lebih 100 muka surat dokumen.

“Kekejaman ini direkodkan dalam media sosial, oleh askar Azerbaijan itu sendiri, di mana anda mendengar mereka ketawa, membuat komen, dan mengambil mayat mati yang baru sahaja mereka bunuh dan cincang,” kata ketua CFTJ Gassia Apkaria kepada AP.

Pakar undang-undang menyatakan bahawa genosid mungkin berada di luar jangkauan mahkamah. Armenia adalah ahli ICC, tetapi Azerbaijan tidak, meninggalkan pendakwaan dengan bidang kuasa hanya ke atas jenayah dilakukan di wilayah Armenia. Nagorno-Karabakh diiktiraf secara antarabangsa sebagai sebahagian Azerbaijan.

Memaksa hampir keseluruhan penduduk berpindah ke Armenia, bagaimanapun, mungkin jatuh di bawah bidang kuasa mahkamah. Pemindahan dianggap jenayah terhadap kemanusiaan.

“Tidak ada cara ini berlaku secara kebetulan,” kata Mel O’Brien, profesor kanan undang-undang antarabangsa di University of Western Australia dan pakar genosid.

Mahkamah telah bergerak ke hadapan dengan siasatan di bawah keadaan serupa terhadap jenayah berpotensi dilakukan oleh Myanmar terhadap kumpulan minoriti Rohingya. Walaupun Myanmar bukan negara ahli, jiran Bangladesh adalah dan kira-kira 750,000 orang telah melarikan diri merentasi sempadan selepas dipaksa keluar daripada rumah mereka.

Permohonan CFTJ datang dalam tempoh dua minggu perbicaraan antara Armenia dan Azerbaijan di mahkamah global lain di The Hague. Mahkamah Tertinggi PBB, Mahkamah Keadilan Antarabangsa, sedang mendengar hujah berkaitan pasangan kes yang timbul daripada konflik itu. Setiap negara menuduh satu sama lain melanggar perjanjian diskriminasi kaum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.