Khemah perkhemahan ditumbangkan dan aktivis ditangkap kerana Tunisia mengukuhkan tindakan terhadap pendatang

(SeaPRwire) –   Ketegangan di Tunisia meningkat apabila perusuh yang menuntut hak yang lebih baik untuk pendatang mengadakan protes duduk sebelum pada Khamis, menamatkan minggu di mana pihak berkuasa Tunisia menargetkan komuniti pendatang dari pantai hingga ibu negara dengan tahanan dan pembongkaran kem berbumbung.

Beberapa aktivis telah ditangkap sepanjang minggu ini, didakwa dengan kesalahan kewangan berpunca daripada menyediakan bantuan kepada pendatang. Pihak berkuasa merobohkan kem-kem di luar ibu pejabat PBB, menangkap puluhan orang Afrika sub-Sahara yang telah tinggal di sana selama berbulan-bulan.

Bilangan pendatang yang tiba di Itali pada tahun 2024 jatuh sebanyak dua pertiga berbanding tempoh yang sama tahun lalu, mengikut angka dari Kementerian Dalam Negeri Itali pada 8 Mei.

Agensi PBB untuk Pelarian UNHCR melaporkan lebih 24,000 pendatang melakukan perjalanan dari Tunisia ke Itali dalam empat bulan pertama 2023 manakala kurang 8,000 orang berjaya melakukan perjalanan pada tempoh yang sama tahun ini.

Trend ini membebaskan tekanan ke atas pegawai Eropah yang mengharapkan untuk mengelakkan pusat tahanan yang berkepadatan tinggi, bilangan permintaan pemberian suaka yang tinggi dan kebimbangan meningkat tentang imigresen sebelum pilihan raya Parlimen Eropah pada Jun.

Tetapi di Tunisia, realiti bertentangan sedang membentuk.

Pada April, pihak berkuasa secara terus menghalang 209 cubaan berhijrah dan secara keseluruhannya mencegah lebih 8,200 pendatang mencapai Itali, kebanyakannya dari negara-negara Afrika sub-Sahara. Pengawal Pantai Tunisia menyatakan telah mencegah lebih 21,000 pendatang mencapai Itali tahun ini.

“Tunisia sedang memperdalam krisis dan mempromosikan idea bahawa tiada penyelesaian,” kata Romdane Ben Amor dari Forum Tunisia untuk Hak Ekonomi dan Sosial, sebuah NGO terkemuka yang dikenali dengan singkatan bahasa Perancisnya FTDES, kepada Radio Mosaïque, stesen radio swasta terbesar negara itu.

Presiden Kaïs Saïed mengakui pada Isnin bahawa pendatang sedang dideportasikan dari bandar-bandar pantai ke kawasan sempadan dalam “kerjasama berterusan” dengan negara-negara jiran. Beliau mendakwa bahawa “pengkhianat dan ejen” pro-pendatang sedang dialirkan berjuta-juta euro dan dolar untuk membantu menetapkan pendatang tanpa status undang-undang di Tunisia.

Beliau membuat kenyataan serupa tahun lalu, apabila beliau berkata pendatang Afrika sub-Sahara adalah sebahagian daripada rancangan untuk memadamkan identiti negaranya.

Komentarnya mengikuti penangkapan awal minggu ini terhadap Saadia Mosbah, seorang aktivis hitam Tunisia anti-diskriminasi, dan Sherifa Riahi, bekas presiden kumpulan hak pemberian suaka.

Mosbah telah diambil ke dalam tahanan dan rumahnya disiasat sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap pembiayaan untuk persatuan Mnemty yang dipimpinnya. Beliau ditangkap selepas memaparkan di media sosial mengutuk rasisme yang dihadapinya kerana kerjanya daripada orang yang menuduhnya membantu pendatang Afrika sub-Sahara, kata Bassem Trifi, presiden Liga Tunisia untuk Pertahanan Hak Asasi Manusia.

Riahi telah ditangkap pada Rabu di bawah undang-undang jenayah kewangan yang sama, lapor Radio Mosaïque.

Minggu lalu, lebih 80 pendatang telah ditangkap di Tunis selepas bertembung dengan penguatkuasa undang-undang semasa pembersihan kem-kem di ibu negara yang pihak berkuasa kata “mengganggu kedamaian”, menurut Radio Mosaïque.

Ratusan pendatang telah berkemah berhampiran ibu pejabat UNHCR dan Pertubuhan Antarabangsa untuk Pemigrasian, kebanyakannya menuntut agensi itu memindahkan mereka keluar Tunisia. Penguatkuasa undang-undang menggunakan mesin berat untuk merobohkan khemah mereka dan kemudian menaikkan mereka ke luar bandar ke “destinasi yang tidak diketahui”, kata Ben Amor dari FTDES.

Anggaran 244 pendatang – kebanyakannya dari luar Tunisia – telah mati atau hilang di sepanjang pantai Mediterranean negara itu tahun ini, termasuk 24 mayat yang dijumpai minggu lepas, kata NGO itu.

Dalam laporan berdasarkan data kerajaan yang dikeluarkan Isnin, ia menyatakan bahawa bilangan pendatang tanpa kertas menyeberangi Mediterranean telah berkurangan apabila Tunisia melaporkan bilangan pencegahan yang meningkat. Ini berlaku bagi kedua-dua pendatang dari Tunisia dan pendatang yang melaluinya ke Eropah.

Pegawai Afrika Utara dan Eropah telah berusaha untuk mengekang perdagangan manusia dan untuk memperbaiki penguatkuasaan sempadan dan pantai untuk mencegah kematian di laut. Walau bagaimanapun, beribu-ribu pendatang yang melarikan diri daripada konflik, kemiskinan, penindasan atau mengharapkan kehidupan yang lebih baik terus membuat perjalanan. Mereka menaiki bot dari pantai utara Sfax, bandar terbesar kedua Tunisia, ke pulau Itali seperti Lampedusa, kira-kira 130 kilometer (81 batu) jauhnya.

Kesatuan Eropah mengharapkan untuk mengehadkan imigrasi dengan dasar termasuk bantuan pembangunan, pulangan sukarela dan pemulangan untuk pendatang dan mengeratkan hubungan dengan kerajaan jiran yang menguatkuasakan sempadan mereka. EU dan negara ahli seperti Itali telah menjanjikan berbilion-bilion dolar dalam setahun yang lalu kepada negara termasuk Tunisia, Mauritania dan Mesir untuk menyediakan bantuan kerajaan umum, perkhidmatan pendatang dan pengawalan sempadan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.