Penunjuk perasaan menuntut perletakan jawatan perdana menteri Armenia selepas kampung sempadan diserahkan kepada Azerbaijan

(SeaPRwire) –   Ribuan penunjuk perasaan berkumpul pada hari Khamis di ibu negara Armenia, Yerevan, untuk menuntut perletakan jawatan perdana menteri Armenia, Nikol Pashinyan, atas keputusan kerajaannya untuk menyerahkan kawalan kampung sempadan kepada musuh lama Armenia, Azerbaijan.

Armenia dan Azerbaijan telah berperang dua kali sejak Kesatuan Soviet runtuh dan Armenia berkata pada April bahawa ia akan menyerahkan balik kampung-kampung tersebut kepada Azerbaijan. Keputusan itu datang selepas Azerbaijan pada September melancarkan kempen tentera kilat di Nagorno-Karabakh, kawasan bermajoriti etnik Armenia di dalam Azerbaijan. Ini menyebabkan puluhan ribu orang mengalir masuk ke Armenia, memicu perhimpunan apabila penunjuk perasaan memanggil agar perdana menteri dikeluarkan.

Penunjuk perasaan diketuai oleh seorang ulama kanan dalam gereja Armenia berjalan kira-kira 100 batu dari kampung-kampung berhampiran sempadan dengan Azerbaijan ke Yerevan di mana mereka berkumpul pada hari Khamis di Dataran Republik.

Video yang dikongsi di media sosial menunjukkan beribu-ribu orang mengibarkan bendera Armenia. Seorang ulama kanan Armenia memberi doa dan memberitahu penunjuk perasaan bahawa beliau memberi Pashinyan satu jam untuk meletak jawatan, menyalahkan beliau atas kehilangan wilayah Armenia.

Uskup Agung Bagrat Galstanyan memberitahu penunjuk perasaan bahawa mereka harus “terlibat dalam tindakan tidak taat aman,” jika Pashinyan tidak mendengar tuntutan mereka.

Pashinyan melawat Moscow pada hari Rabu dan berbincang dengan Vladimir Putin di tengah-tengah ketegangan yang meningkat antara sekutu yang berpecah itu. Pertemuan itu berlangsung sehari selepas Putin memulakan penggal kelimanya dalam satu majlis pelantikan Kremlin yang berkilauan yang ketua kerajaan Armenia itu tidak hadir.

Jurucakap Putin Dmitry Peskov dikutip pada hari Khamis oleh agensi berita negara Rusia Tass sebagai berkata bahawa dua pemimpin itu telah bersetuju untuk pengeluaran pasukan Rusia dari beberapa wilayah Armenia.

Dalam ucapan ringkas pada permulaan perbualan, Putin berkata bahawa perdagangan bilateral sedang berkembang, tetapi mengakui “beberapa isu berkaitan keselamatan di rantau ini.”

Pashinyan, yang terakhir melawat Moscow pada bulan Disember, berkata bahawa “beberapa isu telah berkumpul sejak itu.”

Hubungan Armenia dengan Rusia, sekutu dan penaung lama, semakin tegang selepas Azerbaijan melancarkan kempen tentera pada September untuk menuntut semula rantau Karabakh, menamatkan pemerintahan separatis etnik Armenia selama tiga dekad.

Pihak berkuasa Armenia menuduh pengawal keamanan Rusia yang dikerahkan ke Nagorno-Karabakh selepas pusingan keganasan sebelumnya pada 2020 gagal menghalang serangan Azerbaijan. Moscow, yang mempunyai pangkalan tentera di Armenia, menolak tuduhan itu, dengan mengatakan bahawa tentera mereka tidak mempunyai mandat untuk campur tangan.

Kremlin pula marah dengan usaha Pashinyan untuk memperkukuh hubungan dengan Barat dan menjauhkan negaranya daripada pakatan keselamatan dan ekonomi yang dikuasai Moscow.

Semasa Pashinyan melawat Moscow, kementerian luar negara Armenia mengumumkan bahawa negara itu akan berhenti membayar yuran kepada Pertubuhan Perjanjian Keselamatan Bersama, pakatan keselamatan yang dikuasai Rusia. Armenia sebelum ini menangguhkan penyertaannya dalam kumpulan itu kerana Pashinyan telah mengukuhkan hubungan dengan Kesatuan Eropah dan NATO.

Rusia juga kesal dengan keputusan Armenia untuk menyertai Mahkamah Jenayah Antarabangsa, yang pada tahun lalu mengheret Putin atas dakwaan jenayah peperangan yang berkaitan dengan tindakan Rusia di Ukraine.

Moscow, sibuk dengan konflik Ukraine yang telah berlarutan ke tahun ketiga, secara awam menyatakan kebimbangan tentang pergerakan Armenia ke barat tetapi cuba mengecilkan perbezaan.

Jurucakap Kremlin Peskov mengakui pada Selasa bahawa “terdapat beberapa masalah dalam hubungan bilateral kami,” tetapi menambah bahawa “terdapat kehendak politik untuk meneruskan dialog.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.