Majlis peralihan Haiti melaksanakan perubahan kepimpinan tanpa praseden ketika negara menghadapi keganasan kumpulan bersenjata yang membawa maut

(SeaPRwire) –   Sebuah majlis peralihan yang diberi tugas untuk memilih pemimpin baru sedang mengubah cara mereka beroperasi dalam langkah yang mengejutkan ramai ketika keganasan geng menelan negara.

Sebaliknya daripada mempunyai seorang presiden majlis tunggal, empat ahli politik berpengalaman akan mengambil giliran memimpin majlis setiap lima bulan, mengikut dua ahli yang tidak diberi kuasa untuk berkongsi perubahan secara awam kerana ia belum diumumkan.

Ahli-ahli itu memberitahu Associated Press lewat Rabu bahawa majlis juga akan kini mempertimbangkan lima ahli sebagai majoriti, berbanding empat. Majlis terdiri daripada sembilan ahli, tujuh daripadanya mempunyai kuasa undian.

“Ini adalah perubahan sebenar,” kata Robert Fatton, pakar politik Haiti di Universiti Virginia, tentang perubahan itu. “Saya fikir ia adalah perkara yang baik bahawa mereka benar-benar akan berkongsi kuasa sekarang. … Ia adalah sesuatu yang sangat jarang dalam politik Haiti.”

Empat ahli yang akan berkongsi kuasa ialah presiden majlis asal Edgard Leblanc Fils, bekas senator Louis Gérald Gilles, bekas calon presiden Leslie Voltaire dan bekas duta untuk Republik Dominican Smith Augustin.

Perubahan itu mengikuti kekacauan dalaman yang mengancam untuk menggagalkan majlis selepas ia bersumpah pada 25 April. Perbalahan bermula lima hari kemudian, apabila empat ahli majlis mengumumkan bukan sahaja seorang presiden majlis tetapi juga seorang perdana menteri kepada kejutan ramai.

Walau bagaimanapun, masih perlu dilihat sama ada bekas menteri sukan Fritz Bélizaire akan kekal sebagai perdana menteri yang dipilih. Seorang ahli majlis memberitahu AP bahawa mereka mengharapkan untuk membuat pengumuman minggu depan.

Selepas perdana menteri diumumkan, majlis mengharapkan untuk memilih Kabinet baru, proses banyak mengharapkan akan melibatkan rundingan panjang dan berat dengan politikus yang berkuasa.

“Itulah isu utama yang lain,” amaran Fatton.

Perubahan itu datang ketika Haiti menyediakan untuk penggredan pasukan polis Kenya untuk membantu melawan geng yang telah memusnahkan kawasan besar ibu negara Port-au-Prince.

Pada 29 Februari, geng melancarkan serangan berkoordinasi; mereka membakar stesen polis, membuka api ke lapangan terbang antarabangsa utama yang kekal ditutup sejak 4 Mac dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, melepaskan lebih 4,000 tahanan. Pelabuhan laut terbesar negara itu juga terbengkalai kerana makanan, ubat-ubatan dan barang-barang penting lain semakin menipis.

Sekurang-kurangnya 1.4 juta orang Haiti berada di ambang kelaparan, mengikut Program Makanan Sedunia PBB.

Pesawat tentera AS mendarat beberapa hari lalu dengan bekalan termasuk ubat-ubatan dan cecair hidrasi oral serta kontraktor awam untuk menyediakan kedatangan pasukan asing, walaupun belum jelas bila tepatnya polis Kenya akan dikerahkan.

Pasukan pakar keselamatan Kenya tertinggi sedang berada minggu ini untuk menyempurnakan rancangan penempatan, termasuk bilangan polis yang akan dihantar.

Ketika Haiti menanti pasukan asing, keganasan geng meningkat dalam beberapa hari kebelakangan ini. Mereka menyerang beberapa komuniti berhampiran pusat bandar Port-au-Prince, memaksa lebih 3,700 orang meninggalkan rumah mereka.

Pada Selasa, sekurang-kurangnya empat orang mati, dan beberapa lagi cedera apabila seseorang membuka api ke atas sebuah bas yang melalui Martissant, kawasan dikawal geng di barat daya Port-au-Prince.

Penculikan juga meningkat, dengan seorang pegawai polis wanita dibunuh Rabu pagi ketika cuba melawan geng yang cuba menculiknya, kata ketua kesatuan polis Lionel Lazarre.

Lebih 2,500 orang terbunuh atau cedera dalam tiga bulan pertama tahun ini, peningkatan 50% berbanding tempoh yang sama tahun lalu, mengikut PBB.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.