ISIS mengaku bertanggungjawab ke atas letupan bom yang membunuh dua belas pegawai polis di Afghanistan

(SeaPRwire) –   Kumpulan Negara Islam mengaku bertanggungjawab terhadap letupan yang membunuh dua belas pegawai polis di Afghanistan timur.

Motorsikal telah dipasang bom dan meletup, menyerang patroli Taliban di bandar Faizabad di wilayah Badakhshan, membunuh dan mencederakan 12 anggota patroli serta memusnahkan kenderaan empat roda, kata kumpulan itu dalam kenyataan Rabu malam.

Abdul Mateen Qani, jurucakap Kementerian Dalam Negeri, berkata pegawai itu dalam perjalanan untuk memusnahkan tanaman popi di kawasan itu.

ISIS Afghanistan, saingan utama Taliban, telah menjalankan serangan ke atas sekolah, hospital, masjid dan kawasan Syiah di seluruh negara. Pada bulan Mac, kumpulan itu mengatakan salah seorang pengebom bunuh diri mereka meletupkan tali pinggang letupan di tengah-tengah Taliban yang berkumpul berhampiran bank Kandahar untuk menerima gaji mereka.

Taliban menjanjikan untuk memusnahkan industri penanaman dadah negara dan melarang secara rasmi pada April 2022, memberikan tamparan hebat kepada ratusan ribu petani dan buruh harian yang bergantung kepada hasil tanaman itu untuk terus hidup. Laporan Pejabat PBB mengenai Dadah dan Jenayah November lalu menyatakan penanaman opium merosot 95% selepas larangan itu.

Protes jarang berlaku di bawah pemerintahan Taliban di Afghanistan, tetapi terdapat balasan di Badakhshan minggu lalu berikutan kempen pemusnahan tanaman popi.

Ia mencetuskan delegasi tertinggi diketuai Ketua Staf Fasihudin Fitrat untuk melawat rantau itu dan merundingkan dengan penunjuk perasaan.

Protes meletus Jumaat lalu selepas seorang lelaki ditembak mati oleh Taliban kerana menentang cubaan memusnahkan tanaman popi di daerah Darayum. Satu lagi terbunuh pada hari Sabtu semasa protes di daerah Argo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.