Pasukan paramiliter Sudan melakukan pembersihan etnik di Darfur, kata kumpulan hak asasi

(SeaPRwire) –   Kumpulan hak asasi manusia terkemuka menyatakan pada Khamis bahawa serangan oleh dan sekutu militia mereka, yang membunuh beribu-ribu orang pada tahun lalu di kawasan barat Darfur, merupakan kempen pembersihan etnik terhadap penduduk bukan Arab kawasan itu.

Pasukan paramiliter Rapid Support Forces, yang telah berperang dengan tentera Sudan selama lebih setahun, bersekutu dengan militia bersenjata untuk melancarkan serangan terhadap etnik Masalit dan kumpulan bukan Arab yang lain di El Geneina, ibu negara negeri Darfur Barat, kata Human Rights Watch dalam laporan baru.

Sudan telah dilanda keganasan sejak pertengahan April 2023, apabila ketegangan antara tentera dan paramiliter saingan meletus menjadi pertempuran terbuka. Pertembungan dengan cepat merebak ke bahagian negara lain, dan Darfur dilanda serangan kejam terhadap awam Afrika, terutamanya suku Masalit.

Menurut pengawai pengawasan New York itu, pasukan paramiliter dan sekutu militiamen mereka menargetkan kawasan berpredominasi Masalit di El Geneina dari April hingga Jun 2023, dengan serangan meningkat juga pada November lalu.

Sekurang-kurangnya beribu orang terbunuh dan ratusan ribu lagi terpaksa berpindah ketika serangan itu, menurut laporan itu, bertajuk “Masalit Tidak Akan Kembali Pulang: Pembersihan Etnik dan Jenayah Terhadap Kemanusiaan di El Geneina, Darfur Barat, Sudan.”

Masalit yang ditangkap dianiaya, wanita dan gadis diperkosa dan seluruh kawasan dirompak dan dimusnahkan, menurut laporan itu. HRW berkata ia telah mewawancara lebih 220 orang yang melarikan diri dari Darfur ke negara jiran dan menganalisis foto, video dan imej satelit berkaitan dengan serangan itu.

pakar menganggarkan sekurang-kurangnya 10,000 orang terbunuh di bandar El Geneina pada 2023. Lebih 570,000 orang, kebanyakannya Masalit, terpaksa berpindah dan mencari perlindungan di negara jiran Chad.

Human Rights Watch menyatakan kempen serangan terhadap orang bukan Arab di Darfur, termasuk Masalit, dengan “objektif” jelas untuk mengusir mereka, “merupakan pembersihan etnik.”

“Kerajaan, Kesatuan Afrika, dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu perlu bertindak sekarang untuk melindungi awam,” kata Tirana Hassan, pengarah eksekutif HRW pada Khamis.

“Ketidakbertindakan global berhadapan dengan kekejaman skala ini adalah tidak dapat diterima,” kata Hassan. “Kerajaan perlu memastikan mereka yang bertanggungjawab diadili.”

Kumpulan itu menyeru Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Afrika dan negara-negara Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk menyiasat sama ada kekejaman yang didokumenkan dalam laporan itu mendedahkan niat khusus oleh RSF paramiliter dan sekutu bersenjata “untuk melakukan genosid” dengan memusnahkan Masalit dan kumpulan bukan Arab lain di Darfur Barat.

Pejabat media Rapid Support Forces tidak segera menanggapi permintaan ulasan oleh Associated Press.

Pada akhir Januari, peguam pendakwa antarabangsa, Karim Khan, berkata terdapat asas untuk percaya kedua-dua RSF dan tentera Sudan mungkin melakukan jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan atau genosid di Darfur.

Dua dekad lalu, Darfur menjadi sinonim dengan genosid dan jenayah perang, terutamanya oleh militia Janjaweed Arab yang terkenal, terhadap penduduk yang mengenal pasti sebagai Pusat atau Afrika Timur.

Rapid Support Forces dibentuk daripada pejuang Janjaweed oleh bekas Omar al-Bashir, yang memerintah negara itu selama tiga dekad sebelum digulingkan semasa pemberontakan popular pada 2019. Beliau dicari oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa atas tuduhan genosid dan jenayah lain semasa konflik di Darfur pada tahun 2000-an.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.