Penjelasan Eurovision: Pandangan tentang asal-usul festival muzik, pesaing teratas, dan kontroversi tahun ini

(SeaPRwire) –   Ratusan pemuzik, beratus-ratus wartawan dan beribu-ribu peminat muzik telah berkumpul di bandar Malmö, Sweden, di mana Pertandingan Lagu Eurovision sedang membina ke arah final yang bersemangat dan berkilauan pada Sabtu ini.

Tetapi Eurovision juga tidak dapat lari daripada perpecahan dunia. Beribu-ribu orang berkumpul di bandar itu untuk protes mendesak gencatan senjata dalam peperangan Gaza dan mengkritik penyertaan Israel dalam pertandingan itu.

Berikut adalah panduan mengenai apa yang bermakna Eurovision, bagaimana ia berfungsi dan apa yang perlu diperhatikan:

Jawapan ringkas: Eurovision adalah pertandingan muzik, di mana peserta dari negara-negara di seluruh Eropah, dan beberapa di luar benua itu, bersaing di bawah bendera kebangsaan masing-masing dengan tujuan dinobatkan sebagai juara benua. Ia seperti Sukan Olimpik muzik pop.

Jawapan yang lebih panjang adalah bahawa Eurovision adalah persembahan yang mencampurkan pop, pesta dan politik – antara festival muzik, acara anugerah dan mesyuarat Majlis Keselamatan PBB. Ia merupakan acara penuh kegilaan yang menyenangkan, perayaan kuasa penyatuan muzik, tetapi juga tempat di mana politik dan persaingan serantau bermain.

Tiga puluh tujuh negara menyertai pertandingan ini tahun ini yang diadakan di beberapa hari di bandar pelabuhan Sweden, Malmö. Negara ini menjadi tuan rumah selepas penyanyi Sweden Loreen memenangi pertandingan tahun lepas di Liverpool, England.

Melalui dua separuh akhir, 37 aksi dikurangkan kepada 26 yang akan bersaing dalam final Sabtu di hadapan ribuan penonton di Malmö Arena dan khalayak televisyen global dianggarkan 180 juta.

Negara boleh menghantar aksi solo atau kumpulan. Mereka boleh mempersembahkan dalam sebarang genre dan bahasa, tetapi peraturan menyatakan mereka mesti menyanyi secara langsung dan lagu tidak boleh melebihi tiga minit.

Setelah semua aksi mempersembahkan, pemenang dipilih oleh campuran kompleks undian telefon dan dalam talian dari seluruh dunia dan kedudukan oleh juri industri muzik di setiap negara Eurovision. Apabila keputusan diumumkan, negara naik turun kedudukan dan tekanan membina. Berakhir dengan “nul points”, atau sifar mata, dianggap sebagai kemaluan kebangsaan.

Gaya muzik Eurovision telah berpelbagai secara dramatik sejak pertandingan ditubuhkan pada tahun 1956. Tahun-tahun awal penyanyi balada dan lagu cinta memberi laluan kepada pop ceria – diwakili mungkin lagu Eurovision terhebat sepanjang masa, “Waterloo” kumpulan ABBA, yang memenangi pertandingan 50 tahun lalu.

Kini, Euro-teknik dan lagu kuasa menjadi popular, tetapi penonton juga menunjukkan selera untuk rock, folk-rap dan lagu-lagu yang tidak dapat dikelaskan.

Menurut bookie, salah seorang pesaing teratas adalah Nemo, yang akan mempersembahkan lagu melodik, operatik bertajuk “The Code”. Nemo akan menjadi peserta pertama yang mengenalpasti sebagai bukan binari untuk memenangi pertandingan ini, yang mempunyai pengikut LGBTQ+ yang besar. Pertandingan ini pernah memiliki pemenang transgender pertama, Dana International, suku abad lalu.

Peserta bukan binari lain yang menimbulkan keghairahan yang besar adalah Bambie Thug dari Ireland, yang lagu “Doomsday Blue” adalah gaya Gothic, intens, berlebihan dan penonton suka. Mereka adalah satu-satunya peserta diketahui membawa “scream coach” ke Malmö.

Ireland telah memenangi Eurovision tujuh kali – jumlah yang sama dengan Sweden – tetapi prestasi mereka lemah beberapa tahun kebelakangan ini.

Aksi lain yang diramalkan akan berjaya termasuk penyanyi operatik Slovenia Raiven, duo rap-pop Ukraine Alyona Alyona dan Jerry Heil serta Nebulosa dari Sepanyol, lagu “Zorra” mereka menimbulkan kontroversi kerana tajuknya boleh diterjemahkan sebagai kata yang merendahkan wanita.

Setakat ini, aksi paling bermomentum adalah penyanyi Croatia Baby Lasagna. Lagunya “Rim Tim Tagi Dim” adalah quintessential Eurovision: bersemangat, lucu, sedikit emosional dan sangat ketagihan. Ia sudah menjadi kegemaran peminat.

Moto Eurovision adalah “bersatu dalam muzik”, dan penganjur, Kesatuan Penyiaran Eropah, berusaha mengekalkan politik keluar daripada pertandingan. Tetapi seringkali campur tangan.

Belarus dikeluarkan daripada Eurovision pada 2021 atas tindakan kerajaan menindas pembangkang, dan Rusia dikeluarkan pada 2022 selepas serangan penuh skala ke atas Ukraine.

Tahun ini, terdapat seruan agar Israel dikeluarkan kerana tindakannya dalam peperangan menentang Hamas.

Israel menyertai, tetapi diperintah untuk menukar tajuk lagunya, asalnya bertajuk “October Rain” yang kelihatan merujuk kepada serangan sempadan Hamas pada 7 Oktober. Kini bertajuk “Hurricane” dan akan dibawakan oleh penyanyi wanita berusia 20 tahun Eden Golan pada separuh akhir Khamis.

Kumpulan anti-Israel merancang protes besar-besaran pada Khamis dan Sabtu, dan polis Sweden sedang menjalankan operasi keselamatan besar-besaran, dengan anggota dari seluruh negara diberi tambahan tenaga daripada Denmark dan Norway.

Bendera Palestin digantung dari beberapa balkoni apartmen di Malmö sebagai tanda protes daripada acara disiarkan di televisyen, bersama semua bendera kecuali negara-negara peserta.

Pada persembahan pembukaan separuh akhir pertama, seorang penghibur berjaya menyelitkan kenyataan politik dengan menyanyi dengan kain kepala Palestin terikat di sekeliling pergelangan tangannya.

Kesatuan Penyiaran Eropah, yang menganjurkan Eurovision, berkata menyesal dengan keputusan penyanyi Sweden Eric Saade “merosakkan sifat bukan politik acara itu”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.