Pegawai AS meningkatkan kebimbangan terhadap pemulangan paksa warga Korea Utara dari China

(SeaPRwire) –   Pegawai kanan AS untuk memperkatakan negara itu dengan rakan sejawatnya di China di Tokyo pada Khamis, dan menyatakan kebimbangan tentang pemulangan paksa orang Korea Utara dari China, kata Jabatan Negara AS.

Perbincangan antara Jung Pak dan Wakil Khas China untuk Isu Semenanjung Korea Liu Xiaoming berikutan lawatan ke Beijing bulan lalu oleh Setiausaha Negara AS Antony Blinken, kata kenyataan jabatan itu

Pak menyatakan “retorik yang provokatif dan tidak bertanggungjawab Korea Utara terhadap jirannya,” dan menekankan kebimbangan tentang kerjasama ketenteraannya yang semakin mendalam dengan Rusia. Beliau berkata veto Rusia terhadap mandat lanjutan untuk yang memantau sanksi Korea Utara akan menghalang usaha untuk melaksanakan resolusi Majlis Keselamatan PBB, kata kenyataan itu.

“Beliau juga menyatakan kebimbangan berterusan AS mengenai pemulangan paksa orang Korea Utara, termasuk pemohon suaka, ke DPRK dan memanggil Beijing untuk mematuhi kewajipannya non-refoulement,” kata kenyataan itu, merujuk kepada Korea Utara dengan singkatan nama rasminya.

Prinsip PBB tentang non-refoulement seharusnya menjamin bahawa “tiada seorang pun yang akan dikembalikan ke negara di mana mereka akan menghadapi penyiksaan, rawatan kejam, tidak manusiawi atau merendahkan dan kerosakan lain yang tidak boleh diperbaiki.”

Kumpulan hak asasi manusia berpangkalan di Korea Selatan melaporkan pada Disember bahawa sehingga 600 orang Korea Utara telah “hilang” selepas dipulangkan secara paksa oleh China dan memberi amaran mereka mungkin menghadapi penjara, penyiksaan, keganasan seksual dan hukuman mati di Korea Utara.

Laporan itu oleh Kumpulan Kerja Keadilan Peralihan datang kira-kira dua bulan selepas Korea Selatan memprotes China atas pemulangan yang disyaki sejumlah besar warga Korea Utara yang cuba melarikan diri ke Korea Selatan.

Kementerian Luar Negeri Beijing berkata pada Oktober tiada “pengganas” Korea Utara tetapi warga Korea Utara telah memasuki secara haram untuk sebab-sebab ekonomi dan bahawa China sentiasa menangani isu itu mengikut undang-undang.

Pak bercakap terakhir kali dengan Liu pada Februari berikutan pertemuan sebelumnya pada 16 Februari antara Blinken dan Menteri Luar Negeri China Wang Yi di mana pihak AS berkata kedua-dua pihak “mengesahkan pentingnya berkomunikasi berterusan mengenai isu-isu (Korea Utara) pada semua peringkat.”

Hubungan China-AS menunjukkan tanda-tanda peningkatan dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan langkah-langkah untuk menubuhkan semula saluran komunikasi selepas hubungan merosot ke tahap terendah dalam dekad-dekad, tetapi banyak titik pertembungan masih wujud, termasuk hubungan rapat China dengan Rusia.

Di Tokyo, Pak juga membincangkan Korea Utara dengan rakan sejawat Korea Selatan dan Jepun dan menekankan pentingnya mengekalkan kerjasama trilateral yang rapat dalam menangani ancaman yang dibawa olehnya, kata kenyataan berasingan AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.