Pegawai Kurdi Syria menyerahkan 50 wanita dan kanak-kanak berkaitan dengan kumpulan Negara Islam ke Tajikistan

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Kurdish yang diketuai di menyerahkan 50 wanita dan kanak-kanak – ahli keluarga militan Kumpulan Negara Islam – kepada delegasi dari Tajikistan untuk dipulangkan ke negara asal mereka pada hari Khamis.

17 wanita dan 33 kanak-kanak, semuanya warganegara Tajikistan, diserahkan kepada delegasi yang diketuai oleh duta Tajikistan ke Kuwait, Zubaydullo Zubaydzoda, menurut pihak berkuasa Kurdish Syria.

Selepas Kumpulan Negara Islam mengisytiharkan khalifahnya di bahagian besar Syria dan Iraq pada Jun 2014, beribu-ribu warga asing, termasuk beratus-ratus dari Tajikistan, datang ke Syria untuk menyertai KNIS dan hidup bersama keluarga mereka dalam apa yang dipanggil khalifah.

Selepas KNIS dikalahkan, kebanyakan ahli keluarga mantan militan itu ditempatkan di kem al-Hol yang besar dan kem Roj yang lebih kecil di timur laut Syria.

Syrian Arab Red Crescent menyatakan wanita dan kanak-kanak itu dibawa ke lapangan terbang Qamishli di mana mereka naik pesawat “untuk disatukan semula dengan keluarga” mereka di Tajikistan pada hari Khamis.

Pemulangan itu hampir sebulan selepas serangan ke atas dewan konsert pinggir bandar Moscow yang mengorbankan 144 nyawa. Pembunuhan beramai-ramai itu dilakukan oleh empat suspek serangan yang ditangkap dan dikenal pasti sebagai warganegara Tajik. KNIS mengaku bertanggungjawab dan menyatakan empat pejuangnya menyerang dewan itu di Rusia.

Selama beberapa tahun, beribu-ribu orang, kebanyakannya warga Iraq telah dipulangkan dari al-Hol, yang menempatkan puluhan ribu orang, kebanyakannya isteri dan anak mantan pejuang KNIS tetapi juga penyokong kumpulan militan itu.

Al-Hol yang ketat dijaga, diselia oleh pasukan Kurdish Syria yang bersekutu dengan , pernah menampung 73,000 orang, kebanyakannya warga Syria dan Iraq. Selama beberapa tahun, populasi menurun kepada kira-kira 43,000 orang, menurut Sheikhmous Ahmad, seorang pegawai Kurdish menyelia kem untuk pelarian di timur laut Syria.

Tajikistan menyatakan pada zaman puncak KNIS, lebih 1,000 pejuang dari negara itu menyertai kumpulan ekstrimis di Syria dan Iraq, termasuk KNIS. Salah seorang yang paling terkenal ialah Gulmurod Khalimov, seorang pegawai pasukan khas Tajikistan yang membelot dan menyertai KNIS di Syria pada 2015.

Khalimov naik pangkat dalam barisan KNIS untuk menjadi salah seorang panglima tentera utamanya. Pada September 2017, tentera Rusia menyatakan beliau terbunuh dalam serangan udara Rusia di wilayah Deir el-Zour, Syria yang bersempadan dengan Iraq.

Pemulangan warganegara Tajik pada hari Khamis ini bukanlah yang pertama. Pada Mei tahun lalu, 104 warganegara Tajik dipulangkan, termasuk 31 wanita dan 73 kanak-kanak. Dan setahun sebelumnya, 146 wanita dan kanak-kanak dipulangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.