AMLO menyeru kumpulan geng, kartel ‘orang yang hormat’ yang ‘hormati rakyat jelata’

(SeaPRwire) –   mengatakan pada hari Khamis bahawa geng jenayah dan kartel dadah negara yang ganas sebenarnya “orang yang bertanggungjawab” yang “menghormati rakyat jelata” dan kebanyakannya hanya membunuh antara satu sama lain.

Tuntutan oleh Presiden Andrés Manuel López Obrador jelas bertentangan dengan realiti berjuta-juta rakyat Mexico yang tinggal di kawasan yang dikuasai oleh . Kartel secara rutin menuntut bayaran perlindungan daripada penduduk tempatan dan membunuh atau menculik mereka jika mereka enggan membayar.

Seorang wartawan meminta López Obrador sama ada kartel dadah berkelakuan baik apabila beliau melawat pekan Badiraguato, Sinaloa – kampung halaman penjenayah dadah yang dipenjara Joaquín “El Chapo” Guzmán, yang beliau telah melawat secara kontroversi sebagai presiden kira-kira separuh dozen kali.

“Sentiasa!” López Obrador menjawab, tambah bahawa “Kadang-kadang kita bertemu dengan orang yang pelik, tetapi bertanggungjawab.”

Terus membincangkan subjek kartel dadah pada sidang akhbar pagi beliau, López Obrador berkata “Ada sesuatu yang orang harus tahu.”

“Untungnya, serangan yang berlaku di negara ini umumnya berlaku antara (kumpulan) jenayah,” kata presiden itu. “Mereka menghormati rakyat jelata.”

López Obrador lama enggan menghadapi secara terus kartel, yang dia mendakwa dipaksa ke dalam jenayah oleh kekurangan peluang. Strategi “Pelukan, bukan peluru” beliau menawarkan program latihan pekerjaan untuk belia supaya mereka tidak menjadi penembak kartel.

Pada masa lalu, beliau juga kadang-kadang tampak memperkemas kehadiran geng, menggalakkan rakyat Mexico untuk merundingkan pakatan damai antara kartel yang berperang.

Tetapi mengatakan kartel tidak menyerang warga biasa membawa isu ke tahap baru. Pakar dan aktivis hak asasi manusia menyatakan beribu-ribu rakyat Mexico telah dipaksa meninggalkan rumah mereka oleh keganasan dan pemerintahan kartel, dan beribu-ribu pemilik perniagaan, pemandu teksi dan bas kerana enggan meminta tuntutan pemerintahan.

Tapak kubur rahsia di seluruh Mexico dipenuhi mayat mangsa kartel dadah.

Kenyataan López Obrador pada hari Khamis datang seminggu selepas beliau berkata beliau tidak akan melawan kartel dadah Mexico atas arahan . Dalam apa yang dipanggil dasar “Mexico Dahulu”, beliau berkata “Kami tidak akan bertindak sebagai polis bagi mana-mana kerajaan asing. Mexico Dahulu. Rumah kami datang dahulu.”

Selama bertahun-tahun, López Obrador telah mengemukakan pelbagai justifikasi untuk dasar mengelak pertembungan dengan kartel. Pada masa lalu beliau pernah berkata “anda tidak boleh melawan keganasan dengan keganasan”, dan pada masa lain beliau telah mendakwa kerajaan perlu menangani “sebab” keganasan kartel dadah, mengaitkannya kepada kemiskinan atau kekurangan peluang.

López Obrador juga telah menggalakkan pemimpin gereja Katolik untuk cuba merundingkan pakatan damai antara geng yang berperang.

Menjelaskan mengapa beliau telah memerintahkan tentera untuk tidak menyerang penembak kartel, beliau berkata pada tahun 2022 bahawa “kami juga menjaga nyawa ahli geng, mereka adalah manusia.”

Beliau juga kadang-kadang kelihatan tidak mengambil isu keganasan dengan serius. Pada Jun 2023, beliau berkata tentang satu geng dadah yang telah menculik 14 pegawai polis: “Saya akan memberitahu kepada bapa dan datuk mereka,” menunjukkan mereka harus mendapat pukulan yang baik.

Apabila ditanya mengenai komen itu pada masa itu, penduduk sebuah bandar di negeri Michoacán, barat Mexico yang telah hidup di bawah kawalan kartel dadah selama bertahun-tahun bertindak dengan jijik dan ketidakpercayaan.

“Dia sedang mengejek kami,” kata pemilik restoran, yang meminta untuk kekal tanpa nama kerana dia – seperti hampir semua orang lain di bandar – telah lama dipaksa membayar wang perlindungan kepada kartel tempatan.

López Obrador juga telah menekankan melawat pekan Badiraguato di negeri Sinaloa sekurang-kurangnya separuh dozen kali, dan menjanjikan untuk melakukannya sekali lagi sebelum meninggalkan jawatan pada September.

Ia juga merupakan pendirian berkaitan dengan nasionalisme berduri dan kemerdekaan. Apabila ditanya pada November mengapa beliau telah melawat pekan yang jarang didiami itu begitu banyak kali, López Obrador mengutip baris dari lagu minum lama yang berani, “kerana saya mahu.”

Presiden itu juga telah mengenakan sekatan ketat ke atas ejen Amerika Syarikat yang beroperasi di Mexico, dan mengehadkan sejauh mana agen undang-undang Mexico boleh berhubung dengan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.