Perbincangan perantaraan Sudan Selatan dilancarkan di Kenya dengan harapan mengakhiri konflik

(SeaPRwire) –   Perbincangan pengantaraan tingkat tinggi mengenai konflik di South Sudan telah dilancarkan pada Khamis di Kenya dengan harapan untuk mengakhiri konflik yang telah melemahkan ekonomi negara itu selama bertahun-tahun.

mengucapkan terima kasih kepada rakan sejawatnya dari Kenya, William Ruto, kerana menjadi tuan rumah perbincangan dan berkata kerajaannya akan berunding dengan baik dan berfikiran terbuka.

“Kami berharap kumpulan pembangkang mempunyai keyakinan dan hasrat yang sama untuk keamanan di South Sudan, yang apabila dicapai sepenuhnya, akan membawa kestabilan yang kekal dan pembangunan ekonomi di rantau ini, bukan sahaja di South Sudan,” katanya.

Perbincangan ini melibatkan kerajaan dan kumpulan pembangkang pemberontak yang tidak terlibat dalam perjanjian 2018 yang mengakhiri perang saudara selama lima tahun yang mengorbankan 400,000 nyawa.

Ruto menekankan pada Khamis perlunya penyelesaian yang inklusif dan berasal dari dalam negara untuk isu-isu Afrika.

“Inisiatif ini menggambarkan dasar Afrika untuk penyelesaian Afrika kepada cabaran Afrika, yang menyumbang kepada inisiatif ‘Memendam Senjata di Afrika’ dan mewujudkan persekitaran untuk pembangunan transformasi di South Sudan, rantau kami, dan seluruh benua Afrika,” katanya.

, presiden Zambia Hakainde Hichilema, presiden Namibia Nangolo Mbumba, dan presiden Republik Afrika Tengah Faustin-Archange Touadera juga menghadiri pelancaran yang berlangsung selepas sidang kemuncak pertanian Afrika lebih awal pada hari itu.

Wakil Khas AS untuk Horn of Africa Mike Hammer menyambut baik perbincangan ini.

“Amerika Syarikat mengucapkan tahniah kepada komitmen Kenya terhadap kestabilan serantau dan sokongan untuk keamanan di South Sudan,” tulis Kedutaan AS di Kenya pada X, selepas pelancaran.

Penengah utama dalam proses keamanan South Sudan, Lazarus Sumbeiywo, menyatakan yakin bahawa perbincangan akan menyelesaikan isu-isu yang belum selesai.

“Selepas pelancaran ini, kami merancang untuk terlibat dalam perundingan berterusan dan berkesinambungan untuk memastikan penyelesaian segera dan menyeluruh bagi isu-isu, selagi pihak-pihak bergerak sejajar dengan rancangan,” katanya.

South Sudan masih rapuh walaupun perjanjian keamanan 2018, yang belum sepenuhnya dilaksanakan. Negara itu dijangka akan mengadakan pilihan raya pada Disember tetapi isu-isu utama termasuk pasukan keselamatan bersatu masih belum diselesaikan. Pembangkang telah meminta pelaksanaan segera perjanjian untuk memudahkan pilihan raya bebas dan adil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.