Militan disyaki meletupkan sekolah perempuan di Pakistan

(SeaPRwire) –   Militan disyaki meletupkan sekolah perempuan di Pakistan

Militan disyaki meletupkan sekolah untuk perempuan di bekas kubu kuat di negara barat laut yang tidak stabil, menjejaskan struktur sekolah dengan teruk tetapi tiada yang cedera dalam serangan tengah malam, kata pegawai polis tempatan Khamis.

Serangan berlaku Rabu malam di Shawa, sebuah bandar di daerah North Waziristan di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, ketua polis tempatan Amjad Wazir berkata.

Beliau berkata penyerang menggunakan peranti letupan untuk memusnahkan Sekolah Perempuan Model Aafia Islam swasta, di mana 150 pelajar perempuan belajar. Wazir berkata pengawal sekolah dipukul oleh pengganas, yang kemudian melarikan diri dari tapak.

Tiada tuntutan segera untuk serangan itu, tetapi syak wasangka akan jatuh kepada militan Islam yang kerap menyerang sekolah perempuan di wilayah itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana mereka percaya wanita tidak sepatutnya dididik.

Pada Khamis, Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, UNICEF, dengan kuat mengecam serangan itu, memanggilnya “tindakan menjijikkan dan pengecut yang boleh mengancam masa depan banyak gadis muda dan berbakat.”

Dalam kenyataan, Abdullah Fadil, wakil UNICEF di Pakistan, berkata “pemusnahan sekolah perempuan di kawasan terpencil dan kurang terlayan adalah jenayah kejam yang merosakkan kemajuan negara.”

Beliau menunjuk kepada kenyataan oleh Rabu, mengisytiharkan kecemasan pendidikan dan berikrar untuk bekerja ke arah memasukkan 26 juta kanak-kanak tidak bersekolah.

Pakistan menyaksikan serangan berbilang ke atas sekolah perempuan sehingga 2019 terutamanya di barat laut Lembah Swat dan di tempat lain di barat laut di mana Taliban Pakistan selama bertahun-tahun menguasai kawasan suku terdahulu. Pada 2012, pengganas menyerang Malala Yousafzai, pelajar remaja dan penyokong pendidikan perempuan yang kemudian memenangi Hadiah Keamanan Nobel.

Taliban Pakistan, yang dikenali sebagai Tehreek-e-Taliban Pakistan atau TTP, telah dikeluarkan dari Swat dan kawasan lain dalam beberapa tahun kebelakangan ini. TTP adalah kumpulan berasingan tetapi sekutu Taliban Afghanistan, yang menguasai kuasa di Afghanistan pada 2021.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.