Pihak berkuasa Brazil mengkebumikan mayat pelarian yang terapung di bot Afrika ke Amazon

(SeaPRwire) –   Jenazah sembilan pendatang yang ditemui di atas bot Afrika di lepas pantai utara Brazil telah dikebumikan pada Khamis dengan upacara berwibawa di ibu negara negeri Para, Belem.

Nelayan di lepas pantai Para mendapati bot itu terapung pada 13 April, membawa jenazah yang sudah berpecah. Pegawai Brazil kemudian menyatakan dokumen yang ditemui di kapal itu menunjukkan mangsa adalah pendatang dari Mali dan Mauritania, dan bahawa bot itu berlepas dari negara terakhir selepas 17 Januari.

Jenazah yang meninggal dunia dikebumikan dalam upacara sekular yang dianjurkan oleh beberapa kumpulan yang terlibat dalam pemulihan mereka, seperti , Salib Merah dan Pertubuhan Penghijrahan Antarabangsa, serta polis, tentera laut dan agensi pertahanan awam Brazil.

Hujan tropika jatuh ketika peti mayat mereka diturunkan ke dalam kubur yang digali ke dalam bumi dan mereka yang hadir menonton dalam kesunyian yang menghormati.

Bot mereka yang panjangnya kira-kira 12 meter (39 kaki) membawa 25 jaket hujan dan 27 telefon bimbit, menunjukkan bilangan asal penumpang adalah jauh lebih tinggi. Ini juga menunjukkan bahawa warga negara lain mungkin terdapat di kalangan yang meninggal dunia, pegawai tempatan telah berkata.

Ia adalah bot biru dan putih berserat kaca yang, apabila ditemui, tidak mempunyai enjin, engsel atau dayung. Bentuknya yang seperti perahu kanu sama dengan bot nelayan Mauritania yang kerap digunakan oleh pendatang yang melarikan diri dari dan bertujuan untuk memasuki Kesatuan Eropah melalui Kepulauan Canary Sepanyol.

Siasatan Associated Press yang diterbitkan tahun lalu mendedahkan bahawa pada 2021 sekurang-kurangnya tujuh bot dari barat laut Afrika ditemui di Caribbean dan Brazil. Semua membawa mayat, seperti kapal yang ditemui di Para.

Sehingga kini, tiada mangsa yang dikenal pasti. Pihak berkuasa berkata cara pengebumian akan membolehkan pengebumian semula jika keluarga mangsa ditemui dan ingin memindahkan jenazah kembali ke negara asal mereka.

Institut kriminologi Brazil di ibu negara Brasilia sedang menjalankan pemeriksaan forensik terhadap mayat, dan Polis Persekutuan berkata mereka berhubung dengan Interpol dan pertubuhan asing untuk memberikan keputusan akhir.

Tahun ini bilangan orang yang cuba menyeberangi dari barat laut pantai Afrika ke EU telah meningkat sebanyak 500%, dengan majoriti berlepas dari Mauritania, menurut kementerian dalaman Sepanyol. Tetapi ia merupakan laluan berbahaya dengan angin Atlantik yang kuat, dan bot yang tersesat boleh terapung selama berbulan-bulan dan terhanyut ke destinasi jauh, sering menyebabkan pendatang meninggal akibat kekurangan air dan kekurangan zat makanan.

Sebab-sebab yang mendorong orang ke arah bot sebegini pelbagai dan saling berkait: ketiadaan pekerjaan dan prospek hidup yang lebih baik, kesan perubahan iklim, ketidakstabilan dan ketidakstabilan politik yang semakin meningkat, antara lain.

Lebih 14,000 pendatang Afrika telah tiba di Kepulauan Canary sehingga kini, menurut kementerian Sepanyol. Pada Februari, EU dan Mauritania menandatangani perjanjian bernilai 210 juta euro ($225 juta) bertujuan menindak penyeludupan manusia dan mencegah bot pendatang.

“Saya mempunyai ID mereka di telefon saya,” kata Saw, yang menerima mesej setiap hari dari keluarga yang mencari orang tercinta mereka. Bersama-sama dengan orang lain, mereka menganjurkan lawatan ke Maghribi untuk melihat dalam penjara dan mayat. Pihak berkuasa Maghribi kerap menangkap pendatang yang cuba mencapai Sepanyol dan menahan mereka sebelum mengusir mereka. Tetapi keponakan Saw juga tidak ada di sana. Dia juga melawat Kepulauan Canary untuk memeriksa mayat di sana.

“Setiap hari dia membeli kredit untuk mendengar rakaman kami, dia hidup untuk ini, dia tidak makan, dia kurus, hanya memikirkan anak lelakinya,” kata Saw. Dan dia tidak sendirian.

“Ia sangat menyedihkan, separuh kampung sedang menari kerana anak lelaki mereka tiba (di Sepanyol),” katanya, “tetapi separuh yang lain menangis kerana mereka telah kehilangan anak lelaki mereka di lautan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.