Tentera Dominican ditangkap kerana merogol kanak-kanak perempuan Haiti berumur 14 tahun semasa serbuan pendatang haram

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Dominican pada hari Jumaat memerintahkan penangkapan seorang askar yang dituduh merogol seorang gadis Haiti berumur 14 tahun semasa mencari imigran yang tidak sah berhampiran bandar resor mewah Punta Cana.

Askar itu, dikenali sebagai Paulino de la Cruz, adalah antara 15 anggota Tentera Udara Dominican yang mengiringi pemeriksaan imigresen mencari imigran di kawasan yang dikenali sebagai Verón, di mana para pendatang terutamanya dari Haiti telah menetap.

Insiden itu berlaku ketika ibu mangsa – yang memfailkan aduan kepada Pejabat Pejabat Prosecutor untuk Mangsa Kekerasan Gender, Kekerasan Rumah Tangga dan – tidak berada di rumah.

Pihak berkuasa memanggil askar-askar yang menyertai operasi imigresen, supaya mangsa dapat mengenal pasti pelaku. Mangsa mengenal pasti suspek “dengan cara jelas dan tepat,” mengikut dokumen yang diperoleh oleh .

Jika didapati bersalah merogol, askar itu boleh dihukum penjara antara 10 hingga 20 tahun.

tidak menamakan ibu mangsa bagi menjaga privasinya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.