Ribuan orang berhimpun di Slovakia untuk membantah pembaharuan kontroversi penyiaran awam

(SeaPRwire) –   Ribuan orang Slovakia berkumpul di ibu negara pada hari Khamis untuk memprotes – sekali lagi – pembaharuan kontroversi penyiaran awam negara itu, langkah yang menurut kritikan akan menyebabkan kerajaan mengambil kawalan penuh media.

Kerajaan gabungan populis perdana menteri Robert Fico telah meluluskan langkah itu pada 24 April, dan Parlimen, di mana kerajaan gabungan Fico mempunyai majoriti, dijangka akan meluluskannya pada Jun.

Rancangan itu telah dikritik secara meluas oleh , wartawan tempatan, pembangkang, pertubuhan media antarabangsa dan Suruhanjaya Eropah.

Perubahan yang dicadangkan bermakna penyiar awam yang dikenali sebagai RTVS akan berhenti wujud dan digantikan oleh organisasi baru.

“Demokrasi Slovakia memerlukan RTVS yang kuat dan bebas dan pekerjanya memerlukan sokongan anda,” kata Michal Šimečka, ketua Progressive Slovakia, parti pembangkang utama yang menganjurkan protes itu, kepada orang ramai beribu-ribu di Dataran Kebebasan Bratislava.

“Jika Fico mengambil kawalan RTVS, ia bermakna langkah penting ke arah Orbán dan Putin,” kata Šimečka.

Rancangan pengambilalihan itu telah dirangka oleh Menteri Kebudayaan Martina Šimkovičová, yang mewakili Parti Kebangsaan Slovakia, ahli ultranasionalis kumpulan kerajaan gabungan. Beliau telah bekerja untuk stesen televisyen internet yang terkenal menyebarkan maklumat palsu.

Šimkovičová berkata penyiar semasa hanya memberi ruang kepada pandangan arus perdana dan menapis yang lain. Penyiar itu menafikan dakwaan itu.

“Mereka tidak memahami bahawa hakikat penyiaran awam adalah untuk melindungi demokrasi, kedaulatan undang-undang dan kebebasan,” kata Zora Jaurová, ahli parlimen untuk parti Progressive Slovakia.

Di bawah rancangannya, penyiar baru – Televisyen dan Radio Slovakia, atau STVR – akan mempunyai pengarah dipilih oleh majlis yang sembilan ahlinya akan dicadangkan oleh Kementerian Kebudayaan dan Parlimen. Pengarah semasa mempunyai mandat parlimen sehingga 2027.

Parti kiri Fico Smer (Arahan) memenangi pilihan raya parlimen pada 30 September atas platform pro-Rusia dan anti-Amerika.

Kritikan bimbang Slovakia di bawah Fico akan meninggalkan laluan pro-Barat negara itu dan mengikut arah Hungary di bawah populis .

Ribuan telah berulang kali berkumpul di ibu negara dan seluruh Slovakia untuk memprotes dasar Fico.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.