Kenaikan Harga Emas Berhubung Dengan Minat Pasaran Cina

image1 1 Gold Price Surge Linked to Chinese Market Enthusiasm

(SeaPRwire) –   Kenaikan meteori emas tahun ini walaupun berhadapan cabaran telah membingungkan pemerhati pasaran. Sejak Februari, harga emas kekal di atas paras $2,000 dan seketika mencapai paras tertinggi rekod melebihi $2,400 pada pertengahan April.

Ternyata, gelombang ini mungkin berakar umbi di China, khususnya di Bursa Emas Shanghai (SHFE), di mana lonjakan pelabur runcit sedang mengubah pasaran emas global.

Walaupun pasaran emas di London dan New York menyaksikan aktiviti meningkat, SHFE menonjol kerana peningkatan dramatik dari asas rendah. Lonjakan ini dalam volum perdagangan mencadangkan gelombang pelabur China menolak harga emas lebih tinggi.

Minat tradisional China terhadap emas sebagai alat simpanan telah dihidupkan semula oleh ketidakpastian ekonomi dan deglobalisasi, tercermin dalam tempoh membeli 17 bulan oleh Bank Rakyat China dan permintaan pengguna dan institusi yang meningkat. Lonjakan permintaan ini telah ditingkatkan oleh lonjakan dalam perdagangan spekulatif di SHFE.

Walau bagaimanapun, tidak semua bersetuju bahawa pelabur China adalah pemacu tunggal kenaikan emas. Jeff Christian, pengarah urusan CPM Group, percaya trend adalah berasaskan, merangkumi pelabur institusi dan runcit secara global.

Laju emas masa depan mungkin bergantung kepada keberlanjutan minat China. Beberapa menjangkakan pelabur di SHFE mungkin berjudi pada fluktuasi jangka pendek dalam yuan, terutamanya semasa sesi malam pertukaran yang sepadan dengan perubahan data ekonomi AS.

Walaupun harga emas meningkat lebih 25% sejak paras rendah Oktober 2023, saham emas kekal tidak dinilai dengan betul. Untungnya, saham perlombongan emas sedang membina momentum kerana pasaran mengambil perhatian sektor berpotensi tinggi.

West Red Lake Gold Mines sedang muncul sebagai pemain ketara dalam pasaran emas, menyasarkan pengeluaran berhampiran tempoh di projek emas berkadar tinggi di Daerah Red Lake, Ontario, kawasan yang menjadi tuan rumah beberapa deposit emas terkaya di dunia mengeluarkan 30 juta ons emas sehingga kini.

West Red Lake Gold memberi fokus kepada pembangunan Tambang Madsen yang diluluskan sepenuhnya, yang mempunyai sumber emas berkadar tinggi 1.65 juta ons pada 7.4 gram setiap tan (g/t) merentasi 6.9 juta tan (Ditunjukkan), dan tambahan 366,000 ons pada 6.3 g/t (Disangka). Ranah seluas 47 km2 itu terletak di sasaran eksplorasi berpotensi tinggi dan merangkumi infrastruktur penting termasuk loji pemprosesan 800 tan sehari, peralatan bawah tanah dan loji rawatan air. Syarikat itu juga memiliki Hakmilik Rowan seluas 31 km2 di Red Lake, rumah kepada tiga tambang emas terdahulu: Rowan, Mount Jamie, dan Red Summit.

West Red Lake Gold Mines Membebaskan Lebih Nilai dari Pembersihan di Loji Pengisaran Madsen

Sejak mengambilalih Tambang Madsen kurang satu tahun lalu, telah bergerak secara strategik untuk membawanya ke hadapan kepada pemulihan semula dan jangka masa sasaran bagi pengeluaran emas pada 2025.

Pada 1 Mei, syarikat melaporkan kemajuan ketara dalam operasi pembersihan dan pemulihan emas mereka di Tambang Madsen, mendedahkan jumlah besar emas yang sebelum ini tidak diambil kira. Inisiatif ini telah menghasilkan 415 ons emas bernilai kira-kira $750,000 dari fasa pemulihan awal. Didorong oleh keputusan ini, West Red Lake Gold mula pembersihan lebih menyeluruh pada awal 2024, dengan jangkaan untuk “memulihkan jumlah besar emas yang terkunci dalam litar pengisaran” menjelang akhir Mei.

West Red Lake Gold Mines Ltd. (TSXV:WRLG) (OTCQB:WRLGF) juga baru-baru ini untuk Hakmilik Madsen dan Rowan. Di Madsen, pemetaan serantau dan pengambilan contoh geokimia akan bermula pada Mei 2024, dengan fokus kepada Perhimpunan Confederation batuan. Kawasan ini menyaksikan penerokaan minimum sejak 2014.

Secara sejarah, penerokaan di kawasan Red Lake telah berpusat pada batuan Perhimpunan Balmer, mengabaikan batuan Confederation. Walau bagaimanapun, penemuan terkini di Dixie Lake telah mencetuskan penilaian semula. West Red Lake Gold merancang pemetaan dan pengambilan contoh meluas merentasi batuan Confederation, meliputi kira-kira 50% kawasan tanah Madsen.

Di Hakmilik Rowan, sehingga 15,000m penggerudian permukaan dirancang di deposit Tambang Rowan, bermula awal Jun 2024. Program penggerudian ini yang sepenuhnya dibiayai bertujuan meluaskan sumber mineral berkadar tinggi sedia ada.

Program pemetaan serantau dan pengambilan contoh geokimia tambahan akan bermula pada Jun 2024 untuk menjana sasaran penggerudian baru merentasi hakmilik Rowan.

Baru-baru ini dari Zon Austin Selatan berkadar tinggi di Madsen, yang memegang sumber mineral Ditunjukkan 474,600 ons emas pada 8.7 g/t dan sumber Disangka 31,800 ons pada kadar yang sama.

Penemuan utama termasuk 1.1 meter pada 68.36 g/t emas, merangkumi 0.5 meter pada 145.44 g/t, dan 3.95 meter pada 13.83 g/t emas, yang merangkumi 0.5 meter pada 105.72 g/t.

Keputusan penggerudian baru-baru ini memberangsangkan, dan menyumbang kepada strategi West Red Lake Gold untuk membina asas unsur-unsur emas berkadar tinggi, berkeyakinan tinggi vital untuk fasa awal pengeluaran lombong.

Syarikat itu juga baru-baru ini penempatan swasta bersaiz US$27.1 juta, yang akan digunakan untuk teruskan membangunkan rancangan pemulihan semula untuk Tambang Madsen.

Lawati atau terokai untuk mengetahui lebih lanjut tentang West Red Lake Gold Mines Ltd. (TSXV:WRLG) (OTCQB:WRLGF).

Penafian

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak memiliki sekuriti syarikat-syarikat yang dinyatakan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

2) Artikel ini dikeluarkan bagi pihak dan disokong oleh, West Red Lake Gold Mines Ltd.. Market Jar Media Inc. dibayar $1,500 untuk pengeluaran dan penerbitan artikel ini oleh Agen Pemasaran Digital West Red Lake Gold Mines Ltd. (Native Ads Inc.). Butiran tambahan berkaitan dengan penglibatan Market Jar Media Inc. oleh Agen Pemasaran Digital West Red Lake Gold Mines Ltd. (Native Ads Inc.) dinyatakan dalam