Apple akan Laporan Kewangan Suku Kedua Dalam Ketidakpastian iPhone, Cina

Apple Stock

(SeaPRwire) –   Syarikat Apple (NASDAQ: AAPL) sedang bersedia untuk mengumumkan pendapatan suku kedua selepas pasaran ditutup pada hari Khamis, dengan para penganalisis memantau tanda-tanda penurunan dalam jualan iPhone, terutamanya di China. Menurut Counterpoint Research, jualan iPhone merosot sebanyak 19% dalam suku tahun ini, manakala pesaing Huawei terus pulih selepas menghadapi sekatan mengakses cip AS pada tahun 2019.

Penurunan jangkaan dalam penghantaran iPhone itu datang berikutan suku tahun berterusan pendapatan merosot di China yang lebih besar, pasaran penting bagi Apple.

Walaupun pasaran lebih luas mengalami pemulihan, saham Apple kekal agak statik, mencatat penurunan 5% sepanjang tahun ini dan pergerakan minimum dalam tempoh 12 bulan. Berbanding itu, raksasa teknologi seperti Microsoft (NASDAQ: MSFT) dan Google (NASDAQ: GOOG, GOOGL) telah menyaksikan saham mereka melonjak sebanyak 25% dan 37% masing-masing dalam tempoh yang sama.

Para penganalisis menganggarkan pendapatan per saham (EPS) Apple pada $1.50 dengan hasil $90.3 bilion bagi suku tahun itu, yang bermakna penurunan 4.75% dalam hasil berbanding tahun sebelumnya. Hasil iPhone dijangka merosot kira-kira 10.8% kepada $45.75 bilion, dengan penurunan juga dijangka dalam kategori iPad, Mac, dan Wearables, masing-masing 11%, 5% dan 5%.

Dan Niles, pengasas Niles Investment Management, mencatat jangkaan rendah yang melanda prestasi Apple, sambil menyentuh persaingan berterusan daripada pesaing China dan kebimbangan mengenai kedudukan syarikat dalam teknologi AI.

Walaupun cabaran itu, terdapat potensi titik terang bagi Apple dalam suku tahun itu. Hasil perkhidmatan diramalkan akan berkembang 11% tahun ke tahun kepada $23.28 bilion, manakala margin kasar dijangka akan meningkat 5% kepada 46.59%.

Memandang ke hadapan, Apple sedang mempersiapkan Persidangan Pembangun Sedunia (WWDC) mereka pada bulan Jun, di mana ia dijangka akan memperkenalkan kemaskini sistem pengendalian, termasuk iOS, macOS, watchOS, iPadOS dan visionOS. Fokus utama acara itu kemungkinan besar akan menjadi pengintegrasian Apple terhadap AI generatif ke dalam ekosistem produk mereka.

Walaupun Apple mungkin tertinggal dalam ruang AI generatif berbanding pesaingnya, syarikat telah aktif menyertai syarikat AI dan membangunkan model bahasa besar mereka. Usaha kerjasama dengan OpenAI, Google, dan lain-lain juga dilaporkan sedang berjalan untuk meningkatkan keupayaan AI Apple, menurut Bloomberg’s Mark Gurman.

AI generatif, walaupun masih kecil, membawa peluang bagi Apple untuk membezakan produk mereka dan berpotensi meningkatkan jualan. Walau bagaimanapun, fokus segera adalah laporan pendapatan akan datang, yang akan memberi gambaran prestasi Apple di tengah cabaran dan peluang berterusan di pasaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.