Undang-undang AS mungkin memaksa Biden menarik pembiayaan PBB jika usaha mengelak pengiktirafan Palestin berjaya, pakar kata

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat akan menghadapi keputusan sukar jika Palestin berjaya menubuhkan , yang boleh menyebabkan Amerika menarik semua pembiayaan daripada PBB sebagai protes, menurut pakar.

“Jika draf resolusi seperti yang wujud sekarang diluluskan, undang-undang Amerika Syarikat memerlukan bahawa AS menahan semua dana daripada PBB,” kata Anne Bayefsky, pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Universiti Touro, kepada Digital.

Amerika Syarikat pada tahun 1990 meluluskan , yang memberi tumpuan kepada membenarkan peruntukan bagi tahun kewangan 1990 dan 1991 untuk Jabatan Negara. Bahagian 414 rang undang-undang menekankan kebimbangan mengenai penyertaan Pertubuhan Pembebasan Palestine (PLO) dalam PBB dan agensi-agensi khusus.

Bahagian itu menyatakan: “Tiada dana yang dibenarkan untuk diperuntukkan daripada Akta ini atau mana-mana Akta lain boleh digunakan untuk PBB atau mana-mana agensi khususnya yang memberi Pertubuhan Pembebasan Palestine status yang sama seperti negara-negara ahli.”

Bahasa yang luas – “mana-mana Akta lain” – telah mencipta beberapa kekeliruan tentang apa yang perlu dilakukan oleh AS jika PLO, kumpulan yang diiktiraf secara antarabangsa sebagai wakil rasmi rakyat Palestin, mendapat keistimewaan dan kuasa sebuah negara anggota penuh dan .

“Ia tidak mengejutkan bahawa pegawai Biden tidak muncul dengan jelas di udara mengumumkan bahawa usaha mengelilingi Piagam PBB melalui Majlis Umum, yang mengaku memberikan status negara Palestin kepada ‘negara Palestin’ lambang-lambang negara anggota penuh, bukan sahaja bertentangan dengan semangat dan niat Piagam PBB tetapi juga bertentangan dengan undang-undang Amerika,” kata Bayefsky.

“Majoriti negara-negara ahli PBB bukanlah demokrasi bebas,” katanya. “Bloc-bloc Islam dan Arab negara-negara, peratusan besar yang terus mempersoalkan hak Israel untuk wujud, mempunyai kuasa yang besar, dan walaupun Amerika Syarikat terasing dalam lingkaran PBB mengenai isu selepas isu penting kepada Amerika Syarikat, termasuk keganasan dan anti-Semitisme yang berterusan dilakukan kepada Israel, rakyat Amerika masih membiayai tempat itu dan menjadi tuan rumah institusi di tengah-tengah mereka.”

Amerika Syarikat mungkin tidak pernah fikir ia akan terpaksa bergelut dengan masalah ini, terutamanya kerana wakil Amerika di PBB terus meluluskan langkah untuk mengiktiraf rakyat Palestin sebagai anggota penuh organisasi.

Walau bagaimanapun, draf resolusi baru akan cuba apa yang beberapa orang panggil “jalan keluar” yang akan cuba Majlis Umum PBB meluluskan kuasa untuk mengundi dan melulus veto tanpa pengiktirafan rasmi sebagai anggota penuh organisasi.

“Mereka masih dengan ceroboh membunuh rakyat Amerika dan membunuh rakyat Israel melalui keganasan dan kemudian memberi mereka yang melakukannya jika mereka tidak mati dalam bom bunuh diri, bayaran dan kedudukan yang dijamin dalam PLA apabila mereka keluar dari penjara,” kata Christopher Smith, R-N.J., kepada Digital.

“Jika anda mahu bermain beberapa permainan di PBB bahawa ini bukan keanggotaan penuh, [maka] ini menunjukkan pendekatan yang mengelirukan untuk berurusan dengan negara-negara ahli,” kata Smith. “Bagaimana berani mereka memikirkan melakukannya? Ia mungkin akan diluluskan di Majlis Umum – mereka memerlukan dua pertiga, seperti yang kita semua tahu – tetapi mereka juga memerlukan Majlis Keselamatan untuk melakukannya juga, dan syukurlah, Amerika Syarikat akan melulus veto itu.”

Sekretariat Negara Amerika Syarikat memberitahu Digital bahawa AS “sedar dengan draf resolusi itu dan mengulangi kebimbangan kami terhadap sebarang usaha untuk meluaskan manfaat tertentu kepada entiti apabila terdapat soalan yang belum diselesaikan sama ada Palestin sekarang memenuhi kriteria di bawah Piagam PBB.”

“Amerika Syarikat komited untuk meningkatkan penglibatannya – dengan rakyat Palestin dan wilayah yang lain – bukan sahaja untuk menangani krisis semasa di Gaza tetapi untuk maju penyelesaian politik yang akan mencipta jalan ke negara Palestin dan keanggotaan di PBB,” kata jurucakap itu, menyatakan “perundingan terus” sebagai jalan ke negara.

Duta Israel ke PBB Gilad Erdan berkata resolusi itu memberikan status dan hak de facto sebuah negara dan beliau sepenuhnya mengharapkan AS untuk “sepenuhnya menghentikan pembiayaan PBB dan institusinya, mengikut undang-undang Amerika” jika resolusi itu diluluskan, katanya dalam kenyataan video rakaman.

Presiden Obama ketika itu memotong pembiayaan kepada UNESCO (Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan PBB) pada tahun 2011 selepas organisasi itu memberi keanggotaan penuh kepada Palestin, yang menghancurkan agensi kerana AS menyumbang 22% daripada bajet. UNESCO membekukan pekerjaan dan memotong program selepas kehilangan pembiayaan AS, .

“Kami sedang berjuang dalam keadaan yang sangat sukar,” kata Ketua UNESCO Irina Bokova kepada wartawan ketika itu. “Kami sedang mengumpul dana tahun ini, tetapi ia tidak mampan dalam jangka panjang. Kami tidak menutup UNESCO, tetapi negara-negara ahli perlu memikirkan cara ke hadapan. UNESCO akan lumpuh.”

AS benar-benar meninggalkan organisasi itu pada tahun 2017 sebagai sebahagian daripada kebimbangan terhadap sikap anti-Israel yang dirasakan daripada kumpulan itu, dengan Israel mengikuti keluar pintu pada tahun 2018. AS menyertai semula UNESCO pada Julai 2023 kerana kebimbangan bahawa China telah memperoleh tahap pengaruh berlebihan dalam kumpulan semasa ketiadaan Amerika.

Tetapi ketiadaan itu memberikan gambaran kesan yang boleh dihasilkan oleh AS jika memotong pembiayaan secara menyeluruh kepada PBB. Brett Schaefer, felo penyelidikan kanan dalam hal ehwal peraturan antarabangsa di Yayasan Heritage, menyatakan bahawa AS kini menyumbang kira-kira suku daripada keseluruhan pembiayaan kepada bajet biasa PBB dan bajet penjagaan keamanan.

“Dalam satu hentaman, satu keputusan tergesa-gesa, mereka boleh secara berkesan melarang AS daripada menyediakan lima peratus pembiayaan PBB,” kata Schaefer kepada Digital. Tetapi beliau menyatakan bahawa cara pelaksanaan resolusi itu diluluskan boleh memberi AS beberapa ruang gerak.

“Jika Palestin tidak menyertai organisasi lain, teknikalnya, pembiayaan itu boleh terus kepada kumpulan kepentingan khas,” katanya. “Walau bagaimanapun, hampir semua agensi khusus ini secara asas memberi peluang keanggotaan kepada mana-mana anggota PBB yang lain.”

“Mereka berjaya mendapatkan ke dalam beberapa organisasi khusus PBB, ” kata Schaefer. “Jadi, jika mereka mempunyai undian untuk mendapatkan ke dalam PBB dengan cara ini, apa yang menghalang mereka daripada mengikuti laluan yang sama dengan agensi khusus?”

Schaefer menyenaraikan isu-isu semasa yang akan ditimbulkan dengan mengiktiraf Palestin ke PBB, seperti fakta bahawa Hamas masih merupakan parti pemerintah rasmi Wilayah Gaza, yang bermakna mengiktiraf sebuah pertubuhan pengganas ke PBB dengan kuasa dan manfaat sebuah negara ahli.

“Tidak ada keraguan bahawa Palestin tidak memenuhi kriteria itu,” kata Schaefer. Merujuk kepada Hamas, beliau menyatakan bahawa “dokumen penubuhan mereka memanggil untuk pemusnahan Israel. Mereka telah menaja tindakan keganasan selama dekad.”

“Bahkan Pihak Berkuasa Palestin, yang Amerika Syarikat telah berunding, … sambut serangan pengganas pada 7 Oktober, jadi ini bukan situasi di mana terdapat negara cinta damai,” tambahnya.

Lebih penting lagi, bagaimanapun, Schaefer berkata China telah menjadi sumber pembiayaan kedua terbesar untuk PBB, yang akan menghidupkan semula kebimbangan AS terhadap pengaruh apa yang Beijing boleh perintah tanpa kehadiran AS.

Menurut Schaefer, China menggandakan sumbangannya dalam dekad lalu untuk menyumbang kira-kira 15% daripada bajet biasa. Negara-negara kaya lain, seperti Arab Saudi dan Qatar, menyumbang kira-kira 1% hingga 2% daripada bajet umum PBB, masing-masing.

Tetapi kesan AS memotong dana daripada PBB masih akan membuktikan merosakkan kepada organisasi itu, menurut Schaefer.

“Keseluruhan operasi anda akan berhenti serta-merta,” katanya. “Ia tidak bermakna anda tidak dapat melakukan kerja anda, tetapi ia akan memberi kesan besar kepada operasi harian anda” dan bahawa kebanyakan bajet umum PBB pergi kepada gaji dan faedah kakitangan, utiliti dan penyelenggaraan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.