Bekas Perdana Menteri Fiji dihukum penjara kerana campurtangan dalam siasatan jenayah

(SeaPRwire) –   Mantan Perdana Menteri Fiji Frank Bainimarama dihukum penjara selama setahun kerana campur tangan dalam siasatan jenayah ketika memimpin negara pulau mereka.

Hakim Mahkamah Tinggi Fiji yang bertindak, Salesi Temo menghukum Bainimarama berusia 70 tahun di ibu negara Suva atas sabitan mencuba merosakkan keadilan. Komisioner Polis yang digantung, Sitiveni Qiliho menerima hukuman penjara 2 tahun atas sabitan penyalahgunaan kuasa, akhbar Fiji The Times melaporkan.

Bainimarama telah memimpin kerajaannya selama 16 tahun, pertama sebagai pemimpin berikutan rampasan kuasa 2006 dan kemudian sebagai perdana menteri yang dipilih secara demokratik pada 2014 dan 2018. Selepas pilihan raya 2022, beliau digantikan oleh Perdana Menteri Sitiveni Rabuka, yang juga pertama kali merebut kuasa sebagai pemimpin rampasan kuasa pada 1987.

Bainimarama adalah perdana menteri pada 2019 apabila beliau menghentikan siasatan polis ke atas dakwaan pengurusan kewangan yang tidak betul di Universiti Pasifik Selatan.

Universiti itu dimiliki oleh 12 negara Kepulauan Pasifik dan kampus utamanya terletak di Suva. Pentadbiran universiti telah mendakwa kepada polis bahawa penyalahgunaan dana dan pengurusan yang tidak betul telah berlaku selama satu dekad.

Pendakwa mendakwa perdana menteri dan komisioner polis menghentikan siasatan aktif ke atas bekas staf universiti. Pendakwa mengatakan polis terus menyiasat dan boleh menuntut lebih banyak tuduhan.

Hakim mahkamah rendah sebelum ini membebaskan Bainimarama dan Qiliho daripada tuduhan pada Oktober lalu. Tetapi pendakwa berjaya merayu ke Mahkamah Tinggi, yang menyabitkan kedua-duanya.

Bainimarama tidak memberi sebarang reaksi apabila hukumannya dibacakan, tetapi isterinya Mary Bainimarama pecah menangis ketika duduk di sebelahnya di mahkamah, lapor Australian Broadcasting Corp.

Peguamnya berkata mereka akan merayu, tetapi Temo menolak permohonan mereka untuk melepaskan Bainimarama di bawah jaminan sementara menunggu perbicaraan mahkamah rayuan.

Polis membawa Bainimarama keluar mahkamah dengan mengenakan belenggu ke sebuah van yang membawanya ke penjara di luar Suva.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.