USM kemuka garis panduan dan pelan tindakan pandemik COVID-19

Universiti Sains Malaysia menjadi universiti awam pertama negara dalam mengemukakan rangka kerja komprehensif berkaitan wabak itu.

GEORGE TOWN: Universiti Sains Malaysia (USM) mengeluarkan dokumen berkaitan garis panduan dan pelan tindakan bagi pandemik COVID-19, sekali gus menjadikannya universiti awam pertama negara dalam mengemukakan rangka kerja komprehensif berkaitan wabak itu.

USM menerusi kenyataan pada Jumaat menyatakan, dokumen bertajuk 'Response and Readiness Plan For COVID-19 Pandemic and Other Infectious Diseases Outbreaks' itu menyediakan garis panduan secara umum berkenaan kesediaan, respons dan komunikasi yang amat diperlukan bagi menangani pandemik COVID-19.

Selain itu, ia juga menyediakan garis panduan penyakit berjangkit lain yang berkaitan isu kecemasan kesihatan awam dalam konteks universiti.

"Rangka kerja komprehensif itu adalah ke arah meminimumkan impak COVID-19 terhadap kesejahteraan sosial dan kesihatan para pelajar dan staf, dengan memberi penekanan kepada aspek kesihatan awam USM dan komuniti secara keseluruhan.

"Idea itu telah dicetuskan oleh Naib Canselor USM, Prof Dr Faisal Rafiq Mahamd Adikan bersama pengurusan tinggi universiti dan direalisasikan melalui sepasukan petugas khas yang dikoordinasikan oleh Institut Penyelidikan Perubatan Molekul USM yang diketuai oleh ahli epidemiologi daripada Jabatan Perubatan Komuniti, Pusat Pengajian Sains Perubatan Prof Madya Dr Wan Mohd Zahiruddin Wan Mohammad," katanya.

Menurut kenyataan itu, penghasilan dokumen itu adalah sebahagian daripada inisiatif berterusan yang diusahakan oleh warga USM, selain menyediakan makanan kepada mereka yang tinggal di luar kampus, sesi e-kaunseling dan penganjuran pelbagai aktiviti bermanfaat untuk pelajar mengisi masa lapang.

Tambahnya, memandangkan dokumen yang dihasilkan itu adalah versi pertama, ia masih tertakluk kepada penambahbaikan dan USM sedang berusaha membuat penambahbaikan bagi memantapkan lagi kandungan versi seterusnya. – BERNAMA