Paus melawat pameran Biennale Venice di dalam penjara wanita, menghibur banduan

(SeaPRwire) –   Venice selalu menjadi tempat kontrast, keindahan yang menakjubkan dan kerapuhan yang memusnahkan, di mana sejarah, agama, seni dan alam telah bertabrakan selama berabad-abad untuk menghasilkan permata bandar luar biasa. Tetapi lawatan Ahad lalu menonjol.

Francis pergi ke bandar teluk itu untuk melawat pavilion Kudus Lihat di pameran seni kontemporari Biennale dan bertemu dengan orang yang menciptanya. Tetapi kerana Vatican memutuskan untuk memasang pamerannya di penjara wanita Venice, dan menjemput tahanan untuk bekerjasama dengan artis, keseluruhan projek itu mengasumsikan makna yang jauh lebih kompleks, menyentuh kepercayaan Francis dalam kuasa seni untuk mengangkat dan bersatu, dan perlunya memberi harapan dan solidariti kepada masyarakat yang paling terpinggir.

Francis menyentuh kedua-dua mesej semasa lawatannya, yang bermula di halaman penjara Giudecca di mana beliau bertemu dengan tahanan wanita seorang demi seorang. Sementara beberapa daripada mereka menangis, Francis mendesak mereka menggunakan masa mereka di penjara sebagai peluang untuk “kelahiran semula moral dan bahan”.

“Secara paradoks, penginapan di penjara boleh menandakan permulaan sesuatu yang baru, melalui penemuan kecantikan yang tidak disangka dalam diri kita dan orang lain, seperti yang disimbolkan oleh acara seni yang anda menjadi tuan rumah dan projek yang anda sertai secara aktif,” kata Francis.

Kemudian Francis bertemu dengan artis Biennale di kapel penjara, dihiasi dengan pemasangan oleh artis visual Brazil Sonia Gomes bagi objek yang bergantung dari siling, bertujuan untuk menarik pandangan penonton ke atas.

Beliau mendesak artis untuk memeluk tema Biennale tahun ini “Orang Asing Di Mana-Mana”, untuk menunjukkan solidariti dengan semua orang yang terpinggir.

telah mengubah penjara Giudecca, bekas biara untuk pelacur yang dipulihkan, menjadi salah satu tarikan yang perlu dilihat pada Biennale tahun ini, walaupun untuk melihatnya pengunjung perlu membuat tempahan terlebih dahulu dan melalui pemeriksaan keselamatan. Ia menjadi kekasih seni dunia yang luar biasa yang menyambut pengunjung di pintu masuk dengan dinding mural kaki yang sangat kotor oleh Maurizio Cattelan, karya yang mengingatkan kaki kotor Caravaggio atau kaki yang Francis basuh setiap tahun dalam ritual Khamis Suci yang rutin dilakukannya ke atas tahanan.

Pameran itu juga termasuk filem pendek yang dibintangi tahanan dan Zoe Saldana, dan cetakan di kedai kopi penjara oleh bekas biarawati Katolik dan aktivis sosial Amerika Corita Kent.

Lawatan pagi yang membingungkan Francis, yang berakhir dengan Misa di Dataran St. Mark, mewakili keluaran yang semakin jarang bagi paus berusia 87 tahun itu, yang terhalang oleh masalah kesihatan dan mobiliti yang telah menyingkirkan sebarang lawatan luar negara sehingga tahun ini.

Dan Venice, dengan 121 pulau dan 436 jambatan, bukanlah tempat yang mudah dinegosiasikan. Tetapi Francis mengatasinya, tiba dengan helikopter dari Rom, menyeberangi Terusan Giudecca dalam bot air dan kemudian tiba di Dataran St. Mark dalam mini popemobile yang menyeberangi Terusan Besar melalui jambatan pontun yang didirikan untuk acara itu.

Semasa pertemuan dengan orang muda di basilika ikonik Santa Maria della Salute, Francis mengakui keajaiban yang ada di Venice, mengagumi “keindahan menakjubkannya” dan tradisinya sebagai tempat pertemuan Timur-Barat, tetapi memberi amaran bahawa ia semakin terdedah kepada perubahan iklim dan penyusutan penduduk.

“Venice bersatu dengan air yang duduk di atasnya,” kata Francis. “Tanpa penjagaan dan perlindungan alam sekitar ini, ia mungkin akan berhenti wujud.”

Venice, tenggelam di bawah kenaikan aras laut dan dibebani kesan pelancongan berlebihan, berada dalam hari pembukaan eksperimen untuk cuba menghadkan jenis lawatan harian yang dilakukan Francis Ahad lalu.

Pihak berkuasa Venice minggu lalu melancarkan program percubaan untuk mengenakan caj 5 euro seorang kepada pelawat harian pada hari perjalanan puncak. Tujuannya adalah untuk menggalakkan mereka untuk tinggal lebih lama atau datang pada masa bukan puncak, untuk mengurangkan keramaian dan membuat bandar lebih layak dihuni bagi bilangan penduduknya yang semakin berkurangan.

Bagi patriark Katolik Venice, Uskup Agung Francesco Moraglia, program cukai baharu ini adalah eksperimen bernilai, kejahatan yang mungkin perlu untuk cuba mengekalkan Venice sebagai bandar yang layak dilawati dan dihuni oleh pelawat dan penduduk.

Moraglia berkata lawatan Francis – pertama oleh paus ke Biennale – adalah dorongan yang diterima, terutamanya bagi wanita penjara Giudecca yang menyertai pameran sebagai panduan lawatan dan sebagai watak dalam beberapa karya seni.

Beliau mengakui bahawa Venice selama berabad-abad mempunyai hubungan cinta-benci yang panjang dan rumit dengan paus, walaupun kepentingannya yang sentral kepada agama Kristian.

Relik Santo Markus – pembantu teratas Santo Peter, paus pertama – disimpan di sini di basilika, yang merupakan salah satu yang paling penting dan spektakuler di seluruh Kristian. Beberapa paus berasal dari Venice – hanya dalam abad ke-20 sahaja tiga paus terpilih selepas menjadi patriark Venice. Dan Venice menjadi tempat konklaf terakhir diadakan di luar Vatican: undian 1799-1800 yang memilih Paus Paul VII.

Tetapi selama berabad-abad sebelum itu, hubungan antara Republik Venice merdeka dan Negara Gereja Paus adalah apa-apa selain mesra apabila kedua-dua pihak bersaing untuk kawalan gereja. Paus di Rom mengeluarkan interdik terhadap Venice yang secara praktisnya mengkafirkan seluruh wilayah itu. Venice mempamerkan ototnya balik dengan mengusir seluruh perintah keagamaan, termasuk Jesuit Francis sendiri.

“Ia sejarah kontrast kerana mereka adalah dua pesaing untuk berabad-abad,” kata Giovanni Maria Vian, sejarawan gereja dan penyunting berhenti L’Osservatore Romano keluarganya berasal dari Venice. “Paus mahu mengawal segala-galanya, dan Venice dengan cermat menjaga kemerdekaannya.”

Moraglia berkata sejarah yang meruncing itu sudah lama berlalu dan bahawa Venice menyambut Francis dengan tangan terbuka dan berterima kasih, selaras dengan sejarahnya sebagai jambatan antara budaya.

“Sejarah Venice, DNA Venice – di luar bahasa kecantikan dan budaya yang menyatukan – ada sifat sejarah ini menyatakan bahawa Venice sentiasa menjadi tempat perjumpaan,” katanya.

Francis berkata demikian apabila menutup Misa di Dataran St. Mark di hadapan kira-kira 10,500 orang.

“Venice, yang sentiasa menjadi tempat perjumpaan dan pertukaran budaya, dipanggil untuk menjadi tanda kecantikan yang tersedia untuk semua,” kata Francis. “Bermula dengan yang paling rendah, tanda persaudaraan dan penjagaan terhadap rumah bersama kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.