PBB meminta pembatalan cukai baru South Sudan yang membahayakan bekalan makanan

(SeaPRwire) –   Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menggesa Sudan Selatan untuk menarik balik cukai dan caj baru yang telah menyebabkan penggantungan penjatuhbebasan makanan PBB untuk ribuan orang yang bergantung kepada bantuan luar.

Agensi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB menyatakan pada Isnin dalam kenyataan bahawa penggantungan penjatuhbebasan makanan pada bulan Mac telah menafikan makanan kepada 60,000 orang yang tinggal di kawasan yang tidak boleh diakses melalui jalan raya, dan jumlah mereka dijangka akan meningkat kepada 135,000 menjelang akhir Mei.

PBB menyatakan caj baru akan meningkatkan kos operasi kepada $339,000 setiap bulan, yang menurut PBB cukup untuk memberi makan lebih daripada 16,300 orang. Caj baru yang diperkenalkan pada bulan Februari berkaitan dengan penjejakan kargo elektronik, yuran pengiring keselamatan dan cukai baru pada bahan api.

“Dana terhad kami digunakan untuk menyelamatkan nyawa dan bukan halangan birokrasi,” kata Anita Kiki Gbeho, penyelaras kemanusiaan PBB untuk Sudan Selatan.

Jurucakap PBB Stéphane Dujarric berkata dalam kenyataan bahawa cukai dan caj itu juga memberi kesan ke atas misi pengaman PBB seramai hampir 20,000 orang di Sudan Selatan, “yang sedang mengkaji semula semua aktivitinya, termasuk patrol, pembinaan balai polis, sekolah dan pusat kesihatan, serta sokongan pendidikan.”

PBB menyatakan kerajaan Sudan Selatan telah berkata akan menarik balik caj dan cukai baru tetapi tidak bersetuju secara bertulis sejak Februari.

Anggaran 9 juta orang daripada 12.5 juta orang di Sudan Selatan memerlukan perlindungan dan bantuan kemanusiaan, menurut PBB. Negara itu juga menyaksikan peningkatan bilangan orang yang melarikan diri daripada perang di Sudan jiran, yang seterusnya menyulitkan bantuan kemanusiaan kepada mereka yang terjejas oleh .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.