Ecuador membuat aduan terhadap Mexico di mahkamah tertinggi PBB dalam pertengkaran mengenai serbuan ke kedutaan

(SeaPRwire) –   Ecuador telah memfailkan aduan pada mahkamah tertinggi PBB mengenai apa yang dipanggil tindakan haram Mexico memberikan suaka politik kepada bekas naib presiden Ecuador, yang menyebabkan serbuan Ecuador yang sangat dikritik ke atas kedutaan Mexico awal bulan ini.

Aduan Ecuador di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di Belanda meningkatkan pertengkaran diplomatik berprofil tinggi dengan Mexico, yang telah memfailkan aduan sendiri dengan panel itu mendakwa serbuan Ecuador pada 5 April yang luar biasa untuk menangkap Jorge Glas adalah haram.

Dakwaan balas Ecuador ialah Glas adalah pelarian yang dikehendaki atas kesalahan rasuah dan bukan untuk sebab-sebab politik, dan oleh itu beliau tidak layak untuk perlindungan diplomatik Mexico. Pasukan keselamatan Ecuador secara paksa memasuki kedutaan Mexico di Quito untuk menangkap bekas naib presiden Ecuador beberapa jam selepas Mexico memberikan beliau suaka.

Mexico gagal mematuhi “kewajipannya untuk tidak memberikan suaka kepada orang yang sedang didakwa atau dihadapkan ke mahkamah untuk kesalahan biasa atau telah disabitkan oleh mahkamah biasa yang berkompeten,” kata Kementerian Luar Negeri Ecuador dalam kenyataan.

Glas, yang disabitkan dalam dua kes rasuah, telah tinggal di kompleks diplomatik di ibu negara Ecuador, Quito, sejak Disember. Beliau kini ditahan di penjara maksimum keselamatan di bandar pelabuhan Guayaquil.

Mahkamah itu menyatakan dalam kenyataan bahawa Ecuador “menuduh Mexico memberikan suaka politik kepada Encik Glas secara haram dan campur tangan dalam hal ehwal dalam negerinya.”

Video kamera keselamatan yang dikeluarkan kerajaan Mexico menunjukkan bahawa polis Ecuador memanjat dinding kedutaan dan memecah masuk ke bangunan itu. Roberto Canseco, ketua urusan konsular Mexico di Ecuador, cuba menghalang mereka daripada memasuki, bahkan mendorong almari besar di hadapan pintu. Tetapi polis menahan beliau dan menolak beliau ke lantai ketika membawa Glas keluar.

Pihak berkuasa kini menyiasat Glas atas dakwaan ketidakwajaran semasa pengurusan beliau terhadap usaha pembinaan semula berikutan gempa bumi kuat 2016 yang mengorbankan ratusan nyawa. Dahulu beliau disabitkan atas dua kes rasuah berasingan.

Premis diplomatik dianggap sebagai tanah asing dan “tidak boleh dilanggar” di bawah perjanjian Vienna dan agensi penguatkuasa undang-undang negara tuan rumah tidak dibenarkan memasuki tanpa kebenaran daripada duta.

Pakar undang-undang, presiden Amerika Latin dan diplomat segera mengutuk tindakan kuasa Ecuador yang sangat jarang. Presiden Venezuela Nicolás Maduro bahkan memerintahkan penutupan kedutaan dan konsulat negaranya di Ecuador sebagai tanda solidariti dengan Mexico.

Sebaik sahaja serbuan itu, Mexico memutuskan hubungan diplomatik dengan Ecuador, menarik balik staf diplomatiknya dan menutup kedutaan dan konsulatnya. Beberapa hari kemudian, ia memfailkan aduan dengan mahkamah itu.

Dalam kes yang difailkan pada 11 April, Mexico meminta Mahkamah Dunia memerintah Ecuador untuk mengambil “langkah-langkah yang sesuai dan segera untuk memberikan perlindungan dan keselamatan penuh kepada premis diplomatik” dan mencegah sebarang serbuan lanjut. Ia juga mahu Ecuador membenarkan Mexico membersihkan premis diplomatiknya dan rumah diplomatnya di negara itu.

Mexico juga meminta mahkamah memberikan pampasan dan menggantung Ecuador daripada PBB. Perbicaraan kes Mexico dijadual bermula Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.