Chip AI Qualcomm Mengambil Alih Intel dan AMD dalam PC

qualcomm

(SeaPRwire) –   (NASDAQ: QCOM) meningkatkan usahanya untuk mendominasi landskap PC AI, menetapkan pentas untuk pertembungan dengan gergasi industri seperti Intel (NASDAQ: INTC) dan AMD (NASDAQ: AMD). Syarikat itu memperkenalkan senjata terbarunya: cip Snapdragon X Plus berasaskan Arm untuk komputer riba Windows, mengikuti pengenalan cip Snapdragon X Elite pada bulan Oktober.

Dipetik untuk dilancarkan pada pertengahan 2024, cip-cip ini bersedia untuk bersaing dengan barisan Core Ultra Intel dan siri cip M3 Apple(NASDAQ: AAPL). X Elite menampilkan CPU Oryon 12-teras, GPU Adreno, dan NPU Hexagon Qualcomm, manakala X Plus menawarkan CPU 10-teras, GPU terbina, dan NPU Hexagon serupa. Kedua-dua cip menyokong sehingga 64GB ingatan dan dipasarkan sebagai kuasa AI, menghasilkan prestasi cemerlang untuk aplikasi AI generatif tempatan.

Pergerakan Qualcomm selari dengan trend industri, di mana PC berasaskan AI mendapat momentum. Intel, AMD, dan Nvidia (NASDAQ: NVDA) juga meletakkan komputer riba prestasi tinggi mereka sebagai PC AI, menekankan keupayaan mereka yang melampaui tugas pengkomputeran tradisional.

Selain kehebatan AI, Qualcomm menekankan prestasi per watt cip berasaskan Armnya yang lebih unggul berbanding penawaran Intel dan AMD. Selain itu, X Elite dan X Plus menggunakan tenaga yang lebih rendah sambil melepasi prestasi cip M3 berasaskan Arm Apple sebanyak 28% dan 10%, mengikut Qualcomm.

Walau bagaimanapun, dakwaan prestasi berdasarkan ukuran, dan prestasi sebenar mungkin berbeza. Qualcomm menghadapi cabaran untuk mendapat sambutan di pasaran PC Windows, walaupun menawarkan cip berasaskan Arm selama bertahun-tahun. Peralihan aplikasi dari platform x86 ke platform Arm telah menjadi halangan, tetapi dengan lebih pemaju mengoptimumkan untuk sistem berasaskan Arm, Qualcomm bertujuan untuk memotong ruang pasaran yang signifikan.

Google Chrome kini berjalan secara asli pada sistem berasaskan Arm, memperkukuh kedudukan Qualcomm sebagai pesaing yang boleh dipertimbangkan kepada Intel dan AMD. Ujian sebenar prestasi cip Qualcomm akan ditentukan oleh prestasi mereka dalam senario penggunaan riba sebenar, tetapi jika nombor ukuran mengekalkan kebenaran, pasaran PC mungkin menyaksikan gangguan yang ketara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.