Mogo Laporan Keputusan untuk Q1 2024

Mogo Mogo Reports Results for Q1 2024
(SeaPRwire) –  

VANCOUVER, British Columbia, () () (“Mogo” atau “Syarikat”) mengumumkan prestasi kewangan dan operasinya untuk suku tahun pertama yang berakhir pada 31 Mac 2024.

“Ia merupakan permulaan yang kukuh ke tahun 2024 apabila kami menjana pendapatan suku tahunan rekod, termasuk peningkatan 13% dalam pendapatan Langganan & Perkhidmatan kami, didorong oleh pertumbuhan dalam perniagaan kekayaan dan pembayaran kami”

“Semasa kami memberi tumpuan untuk meningkatkan keuntungan dan kecekapan perniagaan tahun lalu, kami juga bekerja keras untuk meningkatkan platform kekayaan digital kami yang mengakibatkan pelancaran semula aplikasi Moka dan Mogo semasa suku pertama.” kata David Feller, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Mogo. “Kebanyakan rakyat Kanada jauh daripada menjadi dalam laluan persaraan, dan banyak ini adalah disebabkan oleh produk pelaburan yang direka terutamanya untuk menjana pendapatan bagi syarikat-syarikat dan bukan untuk mengoptimumkan pulangan bagi pelabur. Produk kami direka untuk membantu generasi pelabur berikutnya meningkatkan prestasi secara dramatik melalui disiplin, kesabaran dan pelaburan bijak, dan bukannya berdagang berlebihan atau spekulasi saham berisiko tinggi. Kami telah memulakan peningkatan pemasaran dan melihat keputusan awal yang baik yang menyumbang kepada pertumbuhan pendapatan kami yang dipercepatkan dalam suku tahun ini.”

Tajuk-tajuk Kewangan Utama bagi Suku Pertama 2024

 • Pendapatan meningkat dalam Suku Pertama 2024 kepada rekod $17.9 juta, naik 13% berbanding tahun lalu dan 4% secara berterusan, mencerminkan peningkatan pertumbuhan dalam produk utama Syarikat termasuk kekayaan dan pembayaran.
 • Pendapatan Langganan & Perkhidmatan meningkat 13% berbanding tahun lalu kepada $10.7 juta dalam Suku Pertama 2024.
 • Kasar adalah $11.6 juta dalam Suku Pertama 2024, berbanding $11.9 juta dalam Suku Pertama 2023.
 • Perbelanjaan pengendalian bagi Suku Pertama 2024 menurun kepada $13.4 juta, berbanding $13.5 juta dalam Suku Pertama 2023, mencerminkan usaha kecekapan Syarikat yang juga mengakibatkan peningkatan yang ketara dalam pendapatan setiap pekerja sebanyak 23% semasa tempoh yang sama.
 • Aliran tunai daripada aktiviti pengendalian sebelum pelaburan dalam pinjaman kasar terima1 adalah positif untuk kali keenam berturut-turut, mencapai $1.8 juta dalam Suku Pertama 2024, peningkatan 2,609% berbanding Suku Pertama 2023.
 • EBITDA yang Disesuaikan1 adalah $1.0 juta dalam Suku Pertama 2024 (margin 5.8%), berbanding dengan $1.0 juta (margin 6.4%) dalam Suku Pertama 2023.
 • Kerugian bersih meningkat kepada $3.6 juta dalam Suku Pertama 2024, berbanding kerugian bersih $6.9 juta dalam Suku Pertama 2023.
 • Kerugian bersih yang Disesuaikan1 adalah $4.0 juta dalam Suku Pertama 2024 berbanding kerugian bersih yang disesuaikan $3.9 juta dalam Suku Pertama 2023.
 • Tunai, Sekuriti Pasaran & Pelaburan berjumlah $53.4 juta pada 31 Mac 2024, berbanding $55.6 juta pada akhir 2023. Ini termasuk tunai dan tunai terhad yang digabungkan sebanyak $13.8 juta, sekuriti pasaran $28 juta dan portfolio pelaburan $11.6 juta.
 • Jumlah pembelian balik saham dalam Suku Pertama 2024 adalah 17,093. Sejak 2022, di bawah program pembelian balik sahamnya di NASDAQ dan tawaran penerbit biasa normalnya di Bursa Saham Toronto, Mogo telah membeli balik 1,091,446 saham biasa, mewakili 4.5% daripada jumlah saham biasa Syarikat semasa.
 • Bitcoin & Bitcoin ETF telah ditambah ke strategi pengurusan harta bendanya semasa suku tahun dengan kelulusan untuk pelaburan awal sehingga $5.0 juta. Semasa suku tahun, Syarikat melabur kurang $1.0 juta dalam Bitcoin ETF.

“Ia merupakan permulaan yang kukuh ke tahun 2024 apabila kami menjana pendapatan suku tahunan rekod, termasuk peningkatan 13% dalam pendapatan Langganan & Perkhidmatan kami, didorong oleh pertumbuhan dalam perniagaan kekayaan dan pembayaran kami,” kata Greg Feller, Presiden & Ketua Pegawai Kewangan. “Pertumbuhan pendapatan Langganan & Perkhidmatan sebanyak 6%, bersama-sama dengan margin EBITDA yang Disesuaikan sebanyak 6% mengakibatkan peningkatan kedua berturut-turut dalam Peraturan 40 Langganan & Perkhidmatan kepada 19% (naik dari 14.5% pada Suku Keempat 2023). Kami juga mengakhiri suku tahun dengan kedudukan wang tunai yang kukuh termasuk sekuriti pasaran dan portfolio pelaburan kira-kira $40 juta, di mana kami mengharapkan peluang monetisasi dalam tempoh 12 bulan akan datang.”

Tajuk-tajuk Perniagaan & Operasi

 • Pertumbuhan yang berterusan dalam jumlah pembayaran – Penyelesaian pembayaran digital Mogo, Carta Worldwide, memproses lebih $2.6 bilion jumlah pembayaran dalam Suku Pertama 2024, peningkatan 18% berbanding Suku Pertama 2023.
 • Aset di bawah pengurusan melebihi $400 juta – Aset di bawah pengurusan dalam Perniagaan Kekayaan Syarikat meningkat 22% tahun ke tahun kepada $403 juta, dengan aset dalam produk MogoTrade kami naik 150% tahun ke tahun.
 • Ahli-ahli Mogo meningkat kepada 2.1 juta pada akhir suku tahun, naik 5% daripada Suku Pertama 2023.
 • Mogo mengumumkan pelancaran Moka.ai – Pada Mac 2024, Syarikat mengumumkan pelancaran Moka.ai, generasi seterusnya aplikasi pembangunan kekayaan mereka dengan penambahbaikan dan peningkatan ketara yang direka untuk membantu generasi Kanada berikutnya mencapai jalan kepada untuk menjadi jutawan dan mencapai kebebasan kewangan.4
 • Mogo melancarkan “Mod Buffett” – Mogo melancarkan aplikasi pelaburan tersendiri yang direka semula dan dipertingkatkan, Mogo, yang dibina untuk membantu generasi Kanada berikutnya mendekati pelaburan dengan disiplin, kesabaran dan pendekatan Warren Buffett.

Pandangan Kewangan

Pandangan yang berikut menggantikan semua penyataan pandangan kewangan sebelum ini yang dibuat oleh Mogo, membentuk maklumat prospektif mengikut undang-undang berkenaan dan berdasarkan beberapa anggapan dan tertakluk kepada beberapa risiko. Keputusan sebenar mungkin berbeza secara material disebabkan pelbagai faktor, termasuk beberapa faktor risiko tertentu, kebanyakannya di luar kawalan Mogo. Sila lihat “Pernyataan Prospektif” di bawah untuk maklumat lanjut.

Keluar dari tempoh di mana Syarikat berjaya mempercepatkan laluan keuntungan mereka, pada tahun kewangan 2024 Mogo beralih keseimbangan ke arah mempercepatkan pertumbuhan pendapatan sambil terus menjana EBITDA yang Disesuaikan positif3. Syarikat akan meningkatkan pelaburan pertumbuhan untuk memacu peningkatan dalam pertumbuhan pendapatan Langganan & Perkhidmatan daripada perniagaan Kekayaan dan Pembayaran mereka di mana mereka melihat peluang yang besar untuk perkembangan.

Secara khusus, bagi 2024 Mogo mengharapkan pertumbuhan pendapatan Langganan & Perkhidmatan yang dipercepatkan dengan kadar pertumbuhan pendapatan Langganan & Perkhidmatan keseluruhan pada pertengahan belas peratus untuk tahun penuh.

1 Ukuran bukan IFRS. Untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan ukuran bukan IFRS kami dan, di mana berkenaan, penyelarasan kepada ukuran IFRS yang paling sepadan, sila lihat “Ukuran Kewangan Bukan IFRS” dalam Laporan Pengarah Urus Tahunan dan Kewangan Syarikat untuk tempoh berakhir 31 Mac 2024.

2 Termasuk tunai dan tunai terhad yang digabungkan sebanyak $13.8 juta, sekuriti pasaran $28.0 juta, dan portfolio pelaburan $11.6 juta.

3 EBITDA yang Disesuaikan adalah ukuran bukan IFRS. Pengurusan tidak menyelaraskan pandangan prospektif bukan IFRS ini kepada ukuran IFRS yang paling sepadan, kerugian sebelum cukai. Ini kerana Syarikat tidak dapat meramalkan dengan keyakinan munasabah dan tanpa usaha yang tidak munasabah hasil akhir tertentu IFRS bagi penyelarasan tersebut disebabkan anggapan pasaran yang di luar kawalan kami serta kos undang-undang atau perundingan tertentu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.