India menyatakan bahawa Kanada tidak menunjukkan sebarang bukti tentang dakwaan penglibatannya dalam pembunuhan pemimpin pemisah Sikh, Hardeep Singh Nijjar

(SeaPRwire) –   India berkata pada Khamis bahawa Kanada telah memaklumkan kepadanya tentang yang telah didakwa dengan pembunuhan pemimpin pemisah Sikh Hardeep Singh Nijjar di British Columbia tahun lalu, tetapi mengaku bahawa tiada maklumat atau bukti khusus tentang keterlibatan Delhi telah dikongsi oleh pihak berkuasa Kanada sehingga kini.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri India Randhir Jaiswal memberitahu wartawan bahawa kedua-dua negara sedang membincangkan isu itu tetapi menuduh Kanada memberikan perlindungan kepada mereka yang menganjurkan keganasan terhadap India.

Beliau berkata bahawa Delhi telah membuat aduan kepada pihak berkuasa Kanada bahawa orang yang berkaitan dengan jenayah terancang di India dibenarkan masuk dan kependudukan di Kanada. “Banyak permintaan ekstradisi kami masih tertunggak.”

“Diplomat kami telah dicabar dengan impuniti dan diganggu dalam pelaksanaan tugas mereka,” tambah Jaiswal. “Kami sedang membincangkan semua perkara ini di peringkat diplomatik,” katanya.

Pembunuhan pemimpin pemisah Sikh Hardeep Singh Nijjar tahun lalu memicu pertengkaran diplomatik selepas Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau berkata terdapat “tuduhan yang boleh dipercayai” tentang keterlibatan India. India menolak tuduhan itu.

Tiga lelaki India yang ditangkap belum pernah meminta akses kepada diplomat India di sana, kata Jaiswal.

Tiga – Kamalpreet Singh, 22, Karan Brar, 22, dan Karanpreet Singh, 28 – muncul di mahkamah Selasa melalui sambungan video dan bersetuju untuk perbicaraan dalam bahasa Inggeris. Mereka diarahkan untuk muncul di Mahkamah Provinsi British Columbia lagi pada 21 Mei.

Mereka ditangkap minggu lalu di Edmonton, Alberta. Mereka telah didakwa dengan pembunuhan darjah pertama dan perikatan untuk membunuh.

Ketua Polis Mounted Kanada Superintenden Mandeep Mooker berkata Jumaat bahawa siasatan sama ada lelaki itu mempunyai kaitan dengan masih berterusan.

Tiga suspek itu telah tinggal di Kanada sebagai penduduk bukan kekal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.