Cosa Resources Umumkan Rancangan Eksplorasi Musim Panas untuk Projek Uranium Lembangan Athabasca

Cosa Resources

(SeaPRwire) –   Vancouver, British Columbia- 9 Mei 2024 – () () () (“Cosa” atau “Syarikat“) dengan sukacitanya mengumumkan rancangan eksplorasi musim panasnya untuk portfolio projek uranium di Lembangan Athabasca.

Titik Penting

  • Pengeboran berlian di Ursa untuk mengikuti keputusan pengeboran musim sejuk yang positif dan menguji kawasan sasaran utama kedua
  • Pengesanan Bunyi Sekitar (ANT) untuk menentukan keutamaan di Ursa dan mengikuti keputusan tinjauan udara di Orion
  • Tinjauan Elektromagnetik Udara (EM) dan Gravitasi di Aurora dan Orbit untuk memacu projek-projek berpotensi cetek ini ke arah kesiapan pengeboran pada 2025

Keith Bodnarchuk, Presiden & CEO, berkomentar: “Setelah program pengeboran musim sejuk yang berjaya, kami bersemangat untuk kembali ke medan dan meneruskan eksplorasi di Projek Ursa yang dimiliki 100%. Bersama pengeboran musim panas di Ursa, termasuk mengikuti keputusan menggalakkan di lubang pengeboran UR-24-03, kami akan memacu beberapa projek lain ke arah kesiapan pengeboran pada 2025. Dengan penyelesaian pembiayaan terlarang C$6.5 juta lebih awal tahun ini, kami berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan pasaran uranium yang kukuh dengan memperluas saluran sasaran ujian pengeboran yang menggalakkan di banyak projek uranium kami yang sangat kurang dieksplorasi.”

Andy Carmichael, Naib Presiden Eksplorasi, berkomentar: “Kami merancang musim panas sibuk di kawasan tenggara Lembangan Athabasca dengan rancangan eksplorasi yang menanggapi keputusan permulaan pengeboran di Ursa dan mencerminkan potensi penemuan yang kami lihat di projek-projek Orion, Aurora dan Orbit. Menyelesaikan ANT sebelum menyambung semula pengeboran di Ursa akan memperbaiki penentuan keutamaan sasaran sedia ada dan berpotensi menonjolkan kawasan sasaran baru dalam corak. Kerja ANT di Orion akan mengikuti anomalikan konduktiviti besar bercorak pasir berhost seperti yang dikenal pasti pada 2023 dan membimbing usaha eksplorasi masa depan. Kerja di Aurora dan Orbit akan memacu projek-projek berpotensi ini ke arah kesiapan pengeboran, yang walaupun berada dalam jarak 25 kilometer dari Kilang Key Lake, telah menyaksikan sedikit atau tiada eksplorasi moden.”

Pengesanan Bunyi Sekitar Ursa dan Orion

Pengesanan Bunyi Sekitar (ANT) dirancang di Ursa dan Orion bermula Mei (Rajah 1 hingga 3). Cosa menjangkakan ANT akan membuktikan kaedah cepat, rendah kos, rendah impak untuk menilai kawasan luas untuk struktur dan zon alterasi berpotensi. Menggunakan data dikumpul dari grid sensor berdiri sendiri kecil untuk mengukur aktiviti gempa bumi semulajadi, ANT menghasilkan model tiga dimensi halaju gelombang seismik bawah tanah. Memandangkan pasir Athabasca agak seragam dan halaju gelombang seismik berbeza dengan perubahan dalam batuan tuan rumah, variasi halaju boleh dikaitkan dengan keretakan bawah Athabasca dan/atau zon alterasi ciri deposit uranium berkualiti tinggi rantau ini. Walaupun ANT agak baru di Lembangan Athabasca, eksplorasi pengeboran terkini di rantau sasaran ANT berjaya menembusi zon alterasi hidroterma di kedalaman.

Di Ursa, ANT akan dikerahkan ke atas panjang konduktiviti 27 kilometer menjadi tuan rumah alterasi dan struktur dipotong oleh UR24-03 di Kodiak, Kawasan Utara Kodiak, Smokey, dan Sasaran Barat Panda, dan ketiga lubang pengeboran sejarah lemah dalam Projek (Rajah 2). Cosa menjangkakan keputusan ANT permulaan akan mempengaruhi strategi dan sasaran pengeboran musim panas Ursa.

Di Orion, ANT akan mengikuti zon konduktiviti pasir berhost anomali yang menonjol yang dikenal pasti oleh tinjauan MobileMTTM 2023 Cosa. Anomali seluas 4 kilometer panjang, 1.4 kilometer lebar ini sepadan dengan lengkungan dalam corak konduktiviti dasar (Rajah 3). Cosa akan menggunakan ANT untuk mengenal pasti anomali halaju gelombang seismik sepadan dengan ciri-ciri konduktiviti dan untuk mengoptimumkan lokasi pengesanan EM darat yang digunakan untuk menjana sasaran untuk pengeboran berlian.

Tinjauan Udara Aurora dan Orbit

Cosa akan melengkapkan tinjauan elektromagnetik udara (EM) dan gravitasi menyeluruh untuk memacu harta tanah Aurora dan Orbit ke arah kesiapan pengeboran pada 2025 (Rajah 4). Pengesanan EM akan diselesaikan oleh sistem VTEMTM Plus Geotech Ltd yang diangkut helikopter dengan objektif mengenal pasti anomali konduktiviti dasar yang konsisten dengan struktur grafitik berpotensi dan/atau zon alterasi hidroterma besar. Pengesanan gravitasi akan diselesaikan oleh sistem Gradiometer Gravitasi Udara Falcon® Xcalibur Multiphysics dengan objektif mengenal pasti anomali gravitasi yang sepadan dengan zon alterasi hidroterma besar dan untuk memperbaiki pemahaman geologi dasar. Sasaran pengeboran utama adalah anomali graviti rendah sepadan dengan ciri-ciri konduktif dasar. Tinjauan udara bermula awal Mei.

Pengeboran Berlian Ursa

Perancangan sedang berjalan untuk pengeboran berlian musim panas di Ursa. Pengeboran dijangka termasuk mengikuti zon alterasi hidroterma luas dan struktur pasca-Athabasca yang dipotong jauh di atas tidak sepadan oleh lubang pengeboran UR24-03 (Rajah 5; lihat pengumuman berita Cosa bertarikh 24 April 2024) serta ujian pengeboran permulaan kawasan sasaran kedua. Dijangka hasil tinjauan ANT akan digunakan untuk mempengaruhi strategi dan sasaran pengeboran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Athabasca Basin Region Uranium Cosa Resources Announces Summer Exploration Plans for Athabasca Basin Uranium Projects
Rajah 1 – Portfolio Hartanah Eksplorasi Uranium Cosa Resources di Rantau Lembangan Athabasca
Ursa ANT Survey Areas Cosa Resources Announces Summer Exploration Plans for Athabasca Basin Uranium Projects
Rajah 2 – Kawasan Pengesanan Bunyi Sekitar Ursa mengenai Keputusan MobileMTTM 2023
orion ant survey area cosa resources announces summer exploration plans for athabasca basin uranium projects