Penganalisis Wall Street Ramal Keuntungan 98% untuk Saham VinFast

VinFast Stock

(SeaPRwire) –   Apabila (NASDAQ: VFS) mengeluarkan kemaskini kewangan suku pertama minggu ini, pelabur menerima laporan bercampur. Walaupun pembuat kereta elektrik (EV) Vietnam itu mengesahkan jangkaan untuk menghasilkan 100,000 EV tahun ini, pengeluaran kenderaan dan hasil suku pertama mereka jatuh di bawah jangkaan.

Akibatnya, penganalisis di firma pelaburan bank pelaburan BTIG menyemak semula sasaran harga saham VinFast daripada $8 kepada $5 setiap saham. Walaupun penyesuaian itu, sasaran baharu masih mencerminkan potensi kenaikan 98% daripada harga saham semasa $2.52 dalam tempoh 12 bulan akan datang. BTIG analis Gregory Lewis dan pasukannya mengekalkan cadangan untuk membeli saham VinFast.

Sejak penawaran awam awal melalui penggabungan syarikat khas tujuan (SPAC) pada Ogos 2023, saham VinFast mengalami fluktuasi yang ketara. Selepas mencapai tertinggi melebihi $80 setiap saham, realiti menjadi pembuat EV awal telah membawa kepada penurunan harga saham kepada angka tunggal rendah.

Pada suku pertama, VinFast melaporkan hasil kira-kira $300 juta, lebih rendah daripada jangkaan $400 juta, dan kerugian lebih tinggi daripada jangkaan. Walau bagaimanapun, syarikat itu mengejar pelan pengembangan di seluruh dunia untuk mencapai sasaran pengeluaran 100,000 kenderaan pada 2024. Ini termasuk menubuhkan 16 bengkel baru di AS dan membina loji pembuatan di North Carolina. VinFast bertujuan meningkatkan kesedaran jenama dengan mengimport kenderaan sebelum penyelesaian loji North Carolina.

Walaupun cabaran semasa, penganalisis percaya bahawa pengembangan rangkaian bengkel VinFast dan kapasiti pengeluaran yang meningkat akan menyumbang kepada pemulihan dalam saham syarikat. Walau bagaimanapun, pelabur dinasihatkan untuk mendekati dengan berhati-hati kerana ketidakpastian dan belanjawan modal yang besar yang berkaitan dengan peringkat pembangunan saham semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.