Liberia meluluskan undang-undang yang menubuhkan mahkamah jenayah perang yang lama ditunggu

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis menandatangani perintah eksekutif untuk mewujudkan mahkamah jenayah perang yang lama ditunggu untuk menyampaikan keadilan kepada mangsa-mangsa perang saudara Liberia yang berlarutan, yang ditandai dengan pembunuhan beramai-ramai, penyiksaan dan keganasan seksual yang meluas.

telah menerangkan bagaimana gadis-gadis tertakluk kepada rogol kumpulan, manakala kanak-kanak direkrut untuk berperang, sering selepas menyaksikan pembunuhan ibu bapa mereka. Perang saudara berturut-turut membunuh lebih kurang 250,000 orang antara tahun 1989 dan 2003.

Undang-undang itu diluluskan oleh kedua-dua parlimen dan senat, dan disahkan oleh majoriti undangan, termasuk sesetengah yang akan menghadapi pendakwaan.

“Keyakinan yang membawa kita di sini hari ini ialah, untuk keamanan dan harmoni mendapat peluang untuk meluas, keadilan dan penyembuhan mesti memperkukuhkan asas kerja,” kata Boakai dalam satu kenyataan.

Mangsa-mangsa dan aktivis keadilan telah meminta mahkamah untuk mengadili mereka yang didakwa melakukan jenayah perang selama dekad. Suruhanjaya kebenaran dan rekonsiliasi pasca perang pada tahun 2009 mengenal pasti senarai orang yang perlu didakwa atas jenayah perang, tetapi kerajaan tidak mengambil tindakan. Keadilan merupakan isu penting dalam pilihan raya presiden tahun lepas, membantu Boakai menewaskan bintang bola sepak dan Presiden George Weah ketika itu.

Liberia bermula sebagai penempatan untuk hamba-hamba yang dibebaskan dari pada tahun 1822, tetapi mengisytiharkan dirinya sebagai sebuah negara merdeka 25 tahun kemudian. Resolusi itu menyeru pemberi bantuan antarabangsa untuk menyumbang kepada mahkamah itu. Beberapa langkah undang-undang masih perlu berlaku supaya mahkamah bebas dan berkesan dapat ditubuhkan.

Beth Van Schaack, duta AS untuk keadilan jenayah global, berkata AS akan menyumbang kepada mahkamah itu, jika ia ditubuhkan dengan betul, dan pemberi bantuan lain juga menyatakan minat untuk menyokongnya sebaik sahaja rangka kerja dan butir-butir lain jelas.

“Bagi banyak warganegara Liberia, mereka melihat ini sebagai penting untuk projek lebih besar menubuhkan kedaulatan undang-undang di Liberia, supaya terdapat keyakinan dalam institusi,” katanya.

Human Rights Watch dan kumpulan masyarakat madani lain menerbitkan laporan bersama setahun lalu meminta pentadbiran Biden untuk menekan pegawai-pegawai Liberia untuk menubuhkan mahkamah yang lama ditunggu dan menyumbang kepada operasinya.

“Ahli-ahli aktivis Liberia telah meminta pertanggungjawaban untuk jenayah ini hampir dua dekad,” kata Lindsay Bailey, peguam hak asasi manusia dengan Pusat untuk Keadilan dan Tanggungjawab di San Francisco. “Ia perlu memberi mangsa-mangsa keadilan dan akaun penuh tentang apa yang berlaku kepada orang tersayang mereka. Pertanggungjawaban juga membantu membina hormat untuk kedaulatan undang-undang dan keamanan yang kekal.”

Jawatankuasa kebenaran dan rekonsiliasi pasca perang Liberia menyenaraikan lapan orang sebagai pemimpin faksi berperang, termasuk dua yang kini berkhidmat di senat. Kedua-duanya menandatangani resolusi itu, termasuk bekas pemberontak dan Sen. Prince Johnson, yang berkata beliau menyokongnya kerana pengundi-pengundinya memerlukan keadilan. Johnson juga dinamakan pertama dalam senarai “pelaku paling teruk” jawatankuasa itu dan didakwa atas tuduhan membunuh, penindasan, pembunuhan beramai-ramai, penyiksaan dan rogol antara lain.

Antara pemimpin lain yang dinamakan oleh jawatankuasa pada tahun 2009 ialah Charles Taylor, bekas presiden. Taylor berada di penjara di United Kingdom, menjalani hukuman penjara 50 tahun atas jenayah perang termasuk pembunuhan, rogol dan menggunakan kanak-kanak sebagai askar. Beliau merupakan bekas ketua negara pertama didapati bersalah oleh mahkamah jenayah antarabangsa sejak Perang Dunia Kedua.

Walaupun tiada sesiapa yang didakwa di Liberia, sebilangan kecil lagi juga didapati bersalah atas jenayah perang di luar negara. Mohammed Jabbateh, komander pemberontak yang saksi berkata memotong bayi dari perut seorang wanita hamil, membunuh orang awam dan mengarahkan askar-askarnya merogol gadis-gadis muda, dijatuhi hukuman 30 tahun di AS.

Kunti Kamara dijatuhi hukuman penjara seumur hidup di Perancis atas jenayah terhadap kemanusiaan, termasuk penyiksaan sistematik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.