Geng di Haiti melancarkan serangan baru, beberapa hari selepas perdana menteri baharu diumumkan

(SeaPRwire) –   menyerang beberapa kawasan di Port-au-Prince, membakar rumah dan bertukar tembakan dengan polis selama berjam-jam kerana beratus-ratus orang melarikan diri daripada keganasan awal Khamis dalam salah satu serangan terbesar sejak Perdana Menteri baru Haiti diumumkan.

Serangan itu bermula lewat Rabu di kawasan termasuk Solino dan Delmas 18, 20 dan 24 yang terletak di barat daya lapangan terbang antarabangsa utama, yang telah ditutup selama hampir dua bulan akibat keganasan geng yang tidak berkesudahan.

“Geng-geng itu mula membakar segala-galanya yang kelihatan,” kata seorang bernama Néne, yang enggan memberikan nama terakhirnya kerana takut. “Saya bersembunyi di sudut sepanjang malam.”

Dia berjalan dengan kawan sambil membawa koper merah berdebu di antara mereka yang dipenuhi pakaian – satu-satunya perkara yang mereka boleh selamatkan. Pakaian itu milik anak-anak Néne, yang dia telah tergesa-gesa keluar dari Delmas 18 sekitar subuh semasa jeda dalam pertempuran.

Kawasan-kawasan yang pernah sibuk dengan lalu lintas dan pejalan kaki seperti bandar-bandar hantu tidak lama selepas matahari terbit, dengan keheningan berat menyelimuti kawasan kecuali bunyi sesekali dari kambing tunggal.

Sebuah trak polis berperisai berpatroli di jalan-jalan, bergerak lalu kenderaan terbakar dan dinding konkrit di mana seseorang telah menulis “Viv Babecue”, merujuk dalam bahasa Kreol Haiti kepada salah satu bos geng yang paling kuat di Haiti.

Orang yang rumah mereka terselamat dalam serangan di Delmas 18 dan komuniti berhampiran yang lain memegang kipas, periuk masak, tilam dan beg plastik penuh pakaian sambil melarikan diri dengan kaki, motosikal atau di atas bas kecil berwarna-warni yang dikenali sebagai tap-taps. Yang lain berjalan kosong tangan, setelah kehilangan segala-galanya.

“Terdapat tembakan ke kiri dan kanan,” kata Paul Pierre, 47, yang berjalan dengan rakannya dalam mencari perlindungan selepas rumah mereka terbakar. Mereka tidak dapat menyelamatkan apa-apa barang milik mereka.

Dia berkata pertempuran sepanjang malam itu memisahkan kanak-kanak daripada ibu bapa dan suami daripada isteri mereka kerana orang melarikan diri dalam ketakutan: “Semua orang hanya cuba menyelamatkan diri mereka.”

Martineda, seorang wanita yang enggan memberikan nama terakhirnya kerana takut, berkata dia ditinggalkan tanpa tempat tinggal selepas pengganas bersenjata membakar rumahnya. Dia melarikan diri bersama anak lelakinya yang berusia 4 tahun, yang dia kata cuba melarikan diri apabila tembakan meletus lewat Rabu.

“Saya berkata kepadanya, ‘Jangan takut. Inilah kehidupan di Haiti,'” katanya sambil menyeimbangkan beban berat barang-barang di kepalanya termasuk mentega yang dia harapkan untuk dijual untuk mendapatkan wang dan mencari rumah baru.

Apabila diminta menceritakan semula apa yang berlaku sepanjang malam, dia berkata: “Tembakan, tembakan, tembakan di mana-mana! Tiada seorangpun tidur. Semua orang berlari.”

Serangan itu berlaku di kawasan yang dikawal oleh Jimmy Chérizier, bekas pegawai polis elit yang dikenali sebagai Barbecue yang merupakan ketua persekutuan geng yang kuat dikenali sebagai G9 Family and Allies.

Dia dan ketua geng yang lain dituduh melakukan serangan terkoordinasi yang bermula pada 29 Februari di seluruh ibu negara. Pengganas membakar balai polis, membuka tembakan ke lapangan terbang antarabangsa utama dan menyerbu dua penjara terbesar Haiti, melepaskan lebih 4,000 banduan.

Serangan itu akhirnya memaksa meletak jawatan dan membawa kepada pembentukan majlis kepresidenan peralihan yang majoritinya secara tidak dijangka mengumumkan perdana menteri baru pada Selasa: Fritz Bélizaire, bekas menteri sukan. Langkah itu mengancam untuk memecah belahkan majlis sembilan ahli yang bersumpah minggu lalu.

Semasa pemimpin baru mengambil alih negara di tengah pertengkaran, rakyat Haiti menuntut supaya mereka mengutamakan keselamatan mereka kerana geng kekal lebih kuat dan lebih bersenjata berbanding Polis Kebangsaan Haiti.

Lebih daripada 2,500 orang terbunuh atau cedera dari Januari hingga Mac tahun ini, peningkatan lebih 50% berbanding tempoh yang sama tahun lalu, mengikut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sementara itu, lebih 90,000 orang telah melarikan diri dari Port-au-Prince dalam masa sebulan sahaja kerana geng yang menguasai kira-kira 80% ibu negara semakin menyerang kawasan yang sebelum ini aman.

Ernest Aubrey mengingati bagaimana dia berpindah ke Delmas 18 sedekad lalu. Kini, dia meninggalkan rumah buat kali pertama.

“Terlalu banyak. Kami tidak dapat bertahan lagi,” katanya tentang geng. “Mereka mengambil segala-galanya yang kami miliki.”

Semasa berjalan dengan beg berat, dia melihat seorang kenalan meninggalkan dalam kereta dan berlari ke arah mereka untuk melihat jika dia boleh mendapatkan tumpangan.

Salah seorang daripada sedikit orang yang memilih untuk kekal di Delmas 18 adalah Vanessa Vieux. Walaupun dia menghantar ibunya yang berusia ke luar bandar awal Rabu selepas serangan, dia memutuskan ia adalah yang terbaik jika dia tidak menyerahkan rumahnya kepada geng. Tambahan pula, dia mempunyai keyakinan dalam Polis Kebangsaan Haiti.

“Saya tinggal bersebelahan dengan pegawai polis,” katanya. “Itulah sebabnya saya tidak takut.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.