Pertikaian Undang-Undang Tesla Terhadap Undi Semula Ganjaran Elon Musk

tesla

(SeaPRwire) –   (NASDAQ: TSLA) mungkin akan menghadapi lebih banyak komplikasi undang-undang selepas mencadangkan agar pemegang saham mengundi untuk mengembalikan pakej pampasan berbilion-dolar CEO Elon Musk, terlepas daripada hasil mesyuarat tahunan syarikat pada Jun nanti.

Pakar undang-undang meramalkan bahawa hasil undian itu mungkin akan menimbulkan cabaran di mahkamah Delaware, memandangkan kepentingan kewangan yang besar. Sebarang kelulusan atau penolakan pakej pampasan Musk sangat mungkin akan memicu saman pemegang saham dan tindakan kelas.

Awal tahun ini, seorang hakim Delaware mengisytiharkan pakej pampasan Musk tidak sah, dengan menyatakan pelanggaran kewajipan kepercayaan oleh pengarah Tesla. Pampasan berasaskan prestasi Musk yang asalnya bernilai sehingga AS$56 bilion telah dibatalkan kerana kebimbangan terhadap proses perundingan dan ketiadaan ketelusan mengenai hubungan Musk dengan mereka yang terlibat.

Sebagai tindak balas, Tesla mencadangkan undian semula pakej pampasan Musk, dengan mendakwa telah menangani isu-isu yang dibangkitkan dengan membentuk jawatankuasa khas dan mendapatkan penilaian bebas. Walau bagaimanapun, skeptik mendakwa tindakan lembaga mungkin tidak cukup menangani kebimbangan mengenai kebebasan dan ketelusan.

Selain daripada pakej pampasan itu, Tesla juga sedang meminta kelulusan pemegang saham untuk memindahkan pendaftarannya dari Delaware ke Texas, pergerakan yang disokong oleh Musk berikutan keputusan mahkamah tersebut.

Pakar undang-undang memberi amaran bahawa usaha Tesla untuk membenarkan pampasan Musk mungkin tidak cukup untuk mengelakkan cabaran undang-undang lanjut, terutamanya jika kebimbangan mengenai kebebasan dan pendedahan masih wujud. Walaupun ada yang mendakwa status Musk sebagai pengasas mungkin membebaskannya daripada skrutini perbandingan standard rakan sejawat, yang lain menegaskan bahawa pampasan luar biasa sedemikian memerlukan pemeriksaan yang teliti.

Ketika Tesla menanti jumlah undian muktamad pada 13 Jun, kajian Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa mungkin akan memaksa pendedahan atau pindaan lanjut kepada fail pemberitahuan undian. Pada akhirnya, mahkamah dihadapkan dengan cabaran untuk menimbang kepentingan pemegang saham dengan prerogatif Tesla dalam membuat keputusan pampasan eksekutif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.