Spotify Melampaui Jangkaan, Mencapai Keuntungan

Spotify
(SeaPRwire) –  

Syarikat teknologi (NYSE: SPOT) mengumumkan keputusan suku tahunan pertamanya pada Selasa, melebihi jangkaan dari segi pendapatan dan keuntungan. Syarikat aliran muzik gergasi ini juga menandakan peralihan ke keuntungan kerana ia terus melaksanakan strategi berorientasikan kecekapan.

Di tengah beberapa pusingan pemotongan pekerjaan dan penyesuaian harga dalam tahun lepas untuk meningkatkan pertumbuhan pendapatan dan margin, Spotify melaporkan pendapatan operasi sebanyak 168 juta euro ($179 juta), berbeza dengan kerugian 156 juta euro dalam tempoh yang sama tahun lepas. Walau bagaimanapun, angka ini jatuh pendek daripada panduan syarikat disebabkan caj sosial yang lebih tinggi daripada jangkaan, yang dikaitkan dengan peningkatan harga saham semasa suku tahun.

Ramalan yang kukuh oleh Spotify termasuk pendapatan operasi yang kuat dijangka sebanyak 250 juta euro untuk suku kedua, melepasi konsensus Wall Street. Selain itu, panduan pendapatan suku kedua sebanyak 3.8 bilion euro melepasi anggaran.

Selaras dengan pendekatan perbelanjaan yang teliti, Spotify merancang untuk menaikkan harga di pasaran terpilih, termasuk UK, Australia dan Pakistan, dengan penyesuaian harga yang berpotensi di AS pada masa hadapan. Syarikat ini juga bertujuan untuk memperkenalkan pilihan langganan berharga lebih rendah tanpa audiobook.

Pendapatan bersih Spotify sebanyak 197 juta euro ($210 juta), atau 0.97 euro sesaham, melepasi ramalan analis. Margin kasar melepasi jangkaan pada 27.6%, dengan peningkatan lebih lanjut dijangka pada suku kedua terutamanya disebabkan oleh kemajuan dalam muzik dan pengiklanan podcast.

Walaupun pengguna aktif bulanan keseluruhan sedikit melepasi anggaran syarikat pada 615 juta, mewakili peningkatan 19% tahun ke tahun, pelanggan berlangganan premium memenuhi jangkaan pada 239 juta, peningkatan 14%. Spotify menjangkakan MAU akan mencapai 631 juta dan pelanggan berlangganan premium akan meningkat ke 245 juta pada suku kedua.

Inisiatif strategik Spotify, termasuk penyesuaian harga dan pengembangan pengedaran kandungan, menandakan komitmennya untuk meningkatkan keuntungan. Ketika Spotify memulakan perjalanannya ke arah keuntungan, sahamnya mengalami pertumbuhan yang besar, melonjak lebih 100% dalam setahun yang lalu dan naik 43% setahun ini.

Keberangkatan Ketua Pegawai Kewangan Paul Vogel dan pelantikan Christian Luiga sebagai penggantinya mencerminkan evolusi berterusan syarikat. Selain itu, strategi pengiklanan podcast yang dibentuk semula oleh Spotify menekankan perkongsian pengedaran yang lebih meluas sementara mengekalkan hak eksklusif kandungan, seperti perjanjian dengan pengiklan podcast terkemuka seperti Joe Rogan dan Alexandra Cooper.

Gambar Utama: Wikipedia

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.