23 ditahan di Bosnia atas syak wasangka mempunyai kaitan dengan ‘lingkaran dalaman’ raja dadah global

(SeaPRwire) –   Pegawai penguatkuasa undang-undang di Bosnia menangkap 23 orang disyaki terlibat dengan “lingkaran dalaman seorang penguasa dadah global,” termasuk pegawai polis dan keselamatan, dalam tindakan keras terhadap rangkaian jenayah menguasai kebanyakan perdagangan dadah kokain, berkata pihak berkuasa Selasa.

Europol, agensi penguatkuasa undang-undang, dan pegawai Bosnia berkata suspek ditahan Isnin semasa pasukan keselamatan menggeledah rumah dan lokasi lain. Mereka disyaki terlibat dalam pengedaran dadah, pencucian wang dan jenayah terancang lain, kata pihak berkuasa.

“Di kalangan 23 orang yang ditangkap semalam adalah bukan sahaja kaki tangan, tetapi juga pegawai korup yang dikenal pasti sebagai pemudah cara aktiviti jenayah rangkaian,” kata kenyataan Europol.

23 orang itu disyaki terlibat dengan “lingkaran dalaman” seorang penguasa dadah ditangkap pada 2022 dan dijatuhi hukuman tujuh tahun penjara setahun kemudian di Belanda, katanya.

Polis merampas senjata api, wang tunai, kereta, komputer riba dan bukti lain semasa serbuan.

Pihak berkuasa Bosnia sebelum ini menangkap dua orang lain dan merampas $58,000, lapan senjata api, 11 radio polis dan dokumentasi pencucian wang, kata Europol.

Ia berkata penangkapan Isnin merupakan “titik perubahan” lagi dalam perjuangan menentang pakatan rangkaian jenayah.

Ejen dari Agensi Penguatkuasaan Dadah Amerika Syarikat (DEA) dan juga menyertai operasi itu, katanya.

Di Bosnia, agensi keselamatan negara SIPA berkata pihak berkuasa sementara membekukan akaun bank milik suspek dan menghentikan sebarang transaksi kewangan.

Ia berkata bukti terhadap kumpulan itu termasuk percakapan telefon terenkripsi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.