EU dijangka akan guna keuntungan dari aset Rusia yang dibekukan untuk bantuan Ukraine

(SeaPRwire) –   mencapai persetujuan permulaan untuk menyediakan Ukraine dengan berbilion-bilion dolar tambahan untuk senjata dan peluru datang dari keuntungan yang dinaikkan dari aset pusat bank Rusia beku yang dipegang di blok.

Persetujuan di kalangan 27 duta negara EU diumumkan oleh Belgium, yang memegang kebanyakan aset beku di blok. Ia datang selepas minggu-minggu rundingan sukar di kalangan negara ahli, yang dipermudahkan oleh had kewangan ketat untuk menggunakan dana sedemikian.

Persetujuan itu seharusnya membebaskan sehingga $3.2 bilion setahun untuk Kyiv, di mana 90% boleh digunakan untuk peluru dan peralatan tentera lain.

Pegawai berkata bayaran pertama dana itu boleh tiba di Kyiv pada Julai.

EU memegang kira-kira $225 bilion , kebanyakannya beku di Belgium, sebagai balasan untuk peperangan Moscow terhadap Ukraine. Kyiv lama mendesak bahawa dana itu digunakan untuk mendapat bekalan tentera penting sewaktu ia berjuang untuk menangkis serangan semula Rusia.

Kumpulan negara ahli kecil, terutamanya Hungary, enggan menyediakan senjata jadi jaminan khas perlu dimasukkan dalam persetujuan untuk membenarkan beberapa 10% dana itu dianggap bantuan am.

Negara ahli EU masih perlu mengesahkan persetujuan duta mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.