Georgia Parlimen bertukar menjadi ganas ketika ahli parlimen menumbuk Rang Undang-undang Agen Asing Putin

(SeaPRwire) –   Parlimen Georgia mengalami kekacauan pada Isnin selepas ketua faksi parlimen pemerintah dipukul di muka semasa membincangkan undang-undang kontroversi tentang “agens asing”.

Video yang diperolehi oleh Digital menunjukkan Mamuka Mdinaradze, 45, dipukul di muka oleh ahli parlimen pembangkang Aleko Elisashvili, 46, semasa berucap di dewan.

Mdinaradze, yang merupakan pemacu utama undang-undang tersebut, boleh dilihat terjatuh apabila beberapa ahli parlimen lain menyertai pergaduhan itu. Filem menunjukkan ahli parlimen dari pihak yang bertentangan melompat dari kerusi mereka dan bertukar pukulan.

Undang-undang “agens asing” ini kontroversi di Georgia dan dikritik oleh negara sebagai pengenalan gaya “Putin”. Draf yang dikemukakan minggu lepas menyeru media dan pertubuhan bukan komersial untuk didaftarkan sebagai terpengaruh asing jika menerima lebih daripada 20% bajet mereka dari luar negeri.

Langkah itu hampir sama dengan cadangan yang dipaksa oleh parti pemerintah Georgia Dream untuk ditarik balik setahun lalu selepas protes jalanan besar-besaran.

Parti Georgia Dream telah menyatakan undang-undang itu perlu untuk memerangi apa yang digelarnya sebagai “nilai-nilai palsu liberal” yang dikenakan oleh asing, dan untuk mempromosikan ketelusan. Pengkritik Georgia telah menggelarkan undang-undang itu sebagai “undang-undang Rusia”, menyamakannya dengan usaha Kremlin untuk menindas pembangkang.

Pembangkang juga mendakwa undang-undang itu akan menyukarkan matlamat Georgia untuk menyertai EU, yang memberikan negara itu status calon tahun lalu.

Parti Georgia Dream, telah berkata ia mahu Georgia menyertai EU dan NATO, tetapi ia dilihat semakin mengeratkan hubungan dengan Rusia.

EU pula telah berkata undang-undang “agens asing” tidak serasi dengan nilai-nilai blok itu.

“Mewujudkan dan mengekalkan persekitaran yang membolehkan pertubuhan masyarakat madani dan memastikan kebebasan media adalah intipati demokrasi. Ia juga penting untuk proses penyertaan EU,” kata Peter Stano, jurucakap sayap dasar luar EU minggu lepas.

Pergaduhan Isnin berlaku ketika Perdana Menteri Georgia Irakli Kobakhidze mengadakan mesyuarat dengan duta besar EU, UK dan AS untuk membincangkan undang-undang tersebut.

Presiden Salome Zourabichvili akan meluluskan undang-undang itu jika diluluskan parlimen, kata wakil parlimennya Girogi Mskhiladze. Tetapi veto itu mungkin tidak berpanjangan. Penggal Zourabichvili berakhir tahun ini dan di bawah pindaan perlembagaan, presiden seterusnya akan dinamakan oleh kolej pilihanraya yang termasuk semua ahli parlimen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.