Menteri Luar Negeri Arab Saudi tiba di Pakistan untuk membincangkan bagaimana membantu krisis ekonomi negara itu

(SeaPRwire) –   MENTERI LUAR NEGERI Arab Saudi tiba di Pakistan untuk membincangkan bagaimana membantu krisis ekonomi negara itu

kedatangan menteri itu pada hari Isnin membawa delegasi tinggi dalam lawatan dua hari ke , yang sedang mencari bantuan untuk mengatasi salah satu krisis ekonominya yang terburuk.

Lawatan itu datang seminggu selepas Perdana Menteri Shehbaz Sharif bertemu dengan Putera Mahkota Mohammed bin Salman di Arab Saudi, salah satu sekutu terdekat Pakistan dan pembekal minyak utama kepada Islamabad.

Putera Faisal dijangka akan bertemu dengan Sharif dan Presiden Asif Ali Zardari.

Menurut pegawai Pakistan, Putera Mohammed memberitahu Sharif bahawa Arab Saudi akan melabur $5 bilion di Pakistan.

Pada tahun lepas, Arab Saudi meletakkan $2 bilion ke dalam bank pusat Pakistan untuk meningkatkan rizab pertukaran asingnya.

Pakistan juga sedang berunding dengan Tabung Kewangan Antarabangsa untuk mendapatkan bantuan baru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.