Taliban dikecam kerana menafikan hak asasi manusia wanita dalam mesyuarat PBB

(SeaPRwire) –   Afghanistan’s Taliban menghadapi kritikan terhadap rekod hak asasi manusia mereka dalam mesyuarat PBB pada Isnin, dengan Amerika Syarikat menuduh mereka secara sistematik memperlakukan wanita dan kanak-kanak perempuan tanpa hak asasi manusia mereka.

Walau bagaimanapun, untuk kali pertama yang canggung bagi Majlis Hak Asasi Manusia PBB, pemimpin negara yang berkenaan tidak akan hadir kerana mereka tidak diiktiraf oleh badan global itu.

oleh seorang duta ditugaskan oleh kerajaan terdahulu yang disokong Amerika Syarikat, yang Taliban singkirkan pada 2021.

Dalam siri soalan yang disusun dalam dokumen PBB sebelum kajian itu, Amerika Syarikat meminta bagaimana pihak berkuasa akan mempertanggungjawabkan pelaku ke atas penderaan terhadap orang awam, “terutamanya wanita dan kanak-kanak perempuan yang secara sistematik dipinggirkan daripada hak asasi manusia mereka”?

Ia juga menyeru promosi hak LGBTQ, dengan menyatakan “peningkatan ancaman dan penderaan” sejak pengambilalihan Taliban.

Britain dan Belgium juga menimbulkan soalan tentang . Sejumlah 76 negara telah meminta untuk menyampaikan ucapan dalam mesyuarat itu.

Taliban menyatakan mereka menghormati hak mengikut tafsiran undang-undang Islam mereka.

Sejak mereka kembali berkuasa, kebanyakan gadis telah dilarang daripada sekolah menengah dan wanita daripada universiti. Taliban juga telah menghentikan kebanyakan kakitangan wanita Afghanistan daripada bekerja di agensi bantuan, menutup salun kecantikan, melarang wanita daripada taman dan mengehadkan perjalanan wanita tanpa pengiring lelaki.

Di bawah sistem PBB, rekod hak asasi manusia negara tertakluk kepada kajian rakan di mesyuarat awam Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva, menghasilkan siri cadangan.

Walaupun tidak mengikat, ini boleh menarik perhatian dasar dan menambah tekanan untuk reformasi. Majlis Hak Asasi Manusia PBB, satu-satunya badan antara kerajaan global yang direka untuk melindungi hak asasi manusia di seluruh dunia, juga boleh memerintah siasatan yang buktinya kadang-kadang digunakan di hadapan mahkamah kebangsaan dan antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.