Hackers mendakwa telah menyusup masuk ke loji baja Belarus untuk menuntut pembebasan tahanan politik

(SeaPRwire) –   TALLINN, Estonia (AP) – Kumpulan aktivis hacker yang menamakan diri Cyber-Partisans mendakwa telah menyusup masuk ke dalam komputer loji baja tepung terbesar negara itu untuk menekan kerajaan melepaskan tahanan politik.

Loji Grodno Azot milik kerajaan tidak memberi sebarang ulasan mengenai dakwaan kumpulan Cyber-Partisans itu telah membuat kerosakan termasuk memusnahkan sistem sandaran dan emel dalaman yang dienkripsi, aliran dokumen dan ratusan PC. Walau bagaimanapun, laman web syarikat itu tidak dapat diakses sejak Rabu, hari kumpulan itu mendakwa serangan berlaku.

Penyelaras kumpulan Yuliana Shametavets memberitahu Associated Press dari Estonia pada Jumaat bahawa memandangkan loji itu mengendalikan bahan berbahaya termasuk ammonia, serangan itu direka untuk hanya menjejaskan dokumentasi.

Kumpulan itu memuat naik foto di media sosial yang didakwa menunjukkan skrin komputer loji yang telah dijejaskan.

Grodno Azot, dengan kira-kira 7,500 pekerja, merupakan pengeluar utama negara itu yang ekonominya bergantung kuat kepada industri kimia.

Tindakan keras terhadap pembangkang di Belarus bermula selepas protes melanda seluruh negara pada Ogos 2020 berikutan keputusan dipertikaikan pilihan raya presiden yang memberi pemimpin autoritarian penggal keenam dalam jawatan.

Ahli hak asasi manusia menyatakan kira-kira 35,000 orang ditahan semasa tindakan keras itu dan kini terdapat hampir 1,400 tahanan politik di belakang barisan. Mereka termasuk kebanyakan tokoh pembangkang terkemuka negara dan pemenang Hadiah Keamanan Nobel Ales Bialiatski, pengasas kumpulan hak asasi manusia Viasna.

Protes 2020 merupakan tunjuk perasaan ketidakpuasan yang terbesar dan berterusan sejak Lukashenko memegang kuasa pada 1994. Pekerja memulakan mogok protes di beberapa loji utama termasuk Grodno Azot.

Cyber-Partisans menyatakan serangan yang didakwa itu merupakan hukuman atas “penindasan, tekanan & penindasan politik terhadap pekerja syarikat”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.