Jabatan Penjara akan tutup penjara wanita di California di mana tahanan telah mengalami penderaan seksual

(SeaPRwire) –   LOS ANGELES (AP) – Bejawatan Penjara Persekutuan akan menutup penjara wanita di California yang dikenali sebagai “kelab rogol” walaupun cubaan untuk memperbaiki kemudahan yang bermasalah selepas siasatan oleh Associated Press mendedahkan penyalahgunaan seksual staf terhadap tahanan yang berleluasa.

Pengarah Bejawatan Penjara Persekutuan Colette Peters berkata dalam kenyataan kepada AP bahawa agensi itu telah “mengambil langkah-langkah luar biasa dan memberikan sumber yang banyak untuk menangani budaya, perekrutan dan pengekalan, infrastruktur tua – dan yang paling penting – salah laku pekerja.”

“Walaupun langkah-langkah dan sumber ini, kami telah menentukan bahawa FCI Dublin tidak memenuhi piawaian yang diharapkan dan bahawa langkah terbaik adalah menutup kemudahan itu,” kata Peters.

Pengumuman penutupan Dublin mewakili pengakuan luar biasa oleh Bejawatan Penjara Persekutuan bahawa usaha-usaha yang dijanjikan untuk memperbaiki budaya dan alam sekitar di sana tidak berjaya. Banyak cubaan untuk menghentikan masalah di Dublin datang selepas siasatan AP mendedahkan corak penyalahgunaan dan pengurusan yang merentasi tahun, bahkan dekad.

Hanya 10 hari sebelum pengumuman penutupan, seorang hakim persekutuan mengambil langkah luar biasa melantik seorang master khas untuk menyelia penjara.

PENGAWAS MENUNTUT TAHANAN DIBERIKAN KEBEBASAN

FCI Dublin, kira-kira 21 batu (34 kilometer) timur , adalah salah satu daripada enam penjara wanita sahaja persekutuan dan satu-satunya di barat Banjaran Rocky. Ia kini menampung 605 banduan – 504 banduan di penjara utamanya dan 101 lagi di kem keselamatan minimum bersebelahan.

Wanita yang kini ditahan di penjara akan dipindahkan ke kemudahan lain, kata Peters, dan tiada pekerja akan kehilangan pekerjaan.

Penyokong telah meminta banduan dibebaskan dari FCI Dublin, yang mereka kata tidak hanya diselubungi penyalahgunaan seksual tetapi juga berbahaya akibat kulat, asbestos dan penjagaan kesihatan yang tidak memadai.

Pada Ogos lalu, lapan banduan FCI Dublin menyaman Bejawatan Penjara Persekutuan, atau BOP, mendakwa agensi itu gagal menghapuskan penyalahgunaan seksual. Amaris Montes, peguam bagi plaintif, berkata banduan terus menghadapi balasan kerana melaporkan penyalahgunaan, termasuk ditempatkan dalam penjara seorang dan barang-barang mereka dirampas.

Montes berkata dia dan kliennya menjangkakan penutupan mungkin berlaku, tetapi keputusan secara tiba-tiba begitu selepas pelantikan master khas datang sebagai kejutan. “Ini merupakan isyarat bahawa penjara mengetahui mereka tidak memenuhi piawaian perlembagaan untuk menjamin keselamatan orang daripada serangan seksual dan gangguan seksual,” kata Montes Isnin.

Montes berkata masa penutupan dan pemindahan banduan masih sedang dikendalikan, tetapi dia berharap ia akan dilakukan dengan terukur.

“Saya fikir BOP cepat cuba memindahkan tanggungjawab dan memindahkan tanggungjawab ke tempat lain sebagai cara untuk menyelesaikan isu. Dan itu bermakna, anda tahu, memindahkan orang dengan cepat tanpa menangani keperluan mereka sekarang.” Ramai banduan wanita mempunyai masalah kesihatan fizikal dan mental yang perlu ditangani, katanya, manakala banduan lain mungkin dipertimbangkan untuk dibebaskan.

Pada Isnin, dua bas bergerak di sekitar tempat letak kenderaan FCI Dublin. Staf penjara memindahkan beg dan troli bekalan antara bangunan dan bas. Seorang wartawan AP tidak nampak sebarang banduan meninggalkan kemudahan itu.

SEJARAH TUDUHAN PENYALAHGUNAAN – DAN PENYEBAB

Bulan lepas, FBI sekali lagi menggeledah penjara dan Bejawatan Penjara Persekutuan sekali lagi menggoncang kepimpinannya selepas pengawal yang dihantar untuk membantu pemulihan kemudahan itu dituduh membalas dendam terhadap banduan pelapor.

Siasatan AP pada 2021 mendapati budaya penyalahgunaan dan penutupan yang telah wujud selama bertahun-tahun di penjara itu. Laporan itu membawa kepada penyeliaan lebih daripada Kongres dan janji-janji dari Bejawatan Penjara Persekutuan bahawa ia akan memperbaiki masalah dan menukar budaya di penjara itu.

Sejak 2021, sekurang-kurangnya lapan pekerja FCI Dublin didakwa menyalahguna seksual banduan. Lima telah mengaku bersalah. Dua dihukum di mahkamah, termasuk bekas pengawal, Ray Garcia. Satu kes lagi sedang menunggu.

Segala aktiviti seksual antara pekerja penjara dan banduan adalah haram. Pekerja penjara mempunyai kuasa besar ke atas banduan, mengawal setiap aspek kehidupan mereka daripada waktu makan hingga lampu dimatikan, dan tiada senario di mana banduan boleh memberi kebenaran.

Penyokong banduan bimbang beberapa kebimbangan keselamatan di FCI Dublin mungkin terus wujud di penjara wanita yang lain. Montes berkata saman sivil akan terus walaupun penutupan yang akan datang.

“BOP adalah defendan dalam kes ini. Ia bukan FCI Dublin,” katanya. “Dan jadi kami dalam minda bahawa ini tidak mengakhiri kes kami – bahawa mereka masih mempunyai tanggungjawab kepada klien kami untuk menjaga mereka selamat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.