Ketua NATO kata bantuan Ukraine akan meningkat, meminta maaf kerana gagal, lawatan tidak diumumkan

(SeaPRwire) –   Ketua NATO Jens Stoltenberg memberitahu rakyat Ukraine pada Isnin bahawa ahli-ahli sekutunya telah gagal memenuhi janji bantuan tentera mereka dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tetapi katanya aliran senjata dan peluru kini akan meningkat.

Dalam lawatan yang tidak diumumkan, setiausaha agung pertubuhan tentera pakatan transatlantik itu telah berbincang dengan Presiden Volodymyr Zelenskiy dan dijadualkan akan berucap di parlimen Ukraine, Rada.

Lawatannya – yang ketiga sejak Rusia menyerang Ukraine secara penuh pada Februari 2022 – datang pada masa yang sukar di medan pertempuran bagi Ukraine. Selepas kegagalan serangan balas Ukraine tahun lalu, tentera Rusia telah mendapat inisiatif – sekurang-kurangnya sebahagian kerana kekurangan senjata dan peluru daripada rakan-rakan Barat Ukraine.

“Saya juga akan menjadi sangat jujur dengan Presiden Zelenskiy dan juga dengan Rada bahawa sekutu-sekutu NATO tidak telah memenuhi janji kami dalam beberapa bulan kebelakangan ini,” kata Stoltenberg ketika dalam kereta api menuju ke Kyiv pada Isnin.

“Amerika Syarikat mengambil masa enam bulan untuk bersetuju dengan pakej dan rakan-rakan Eropah tidak menghantar peluru yang dijanjikan. Tetapi saya yakin perkara akan berubah,” katanya.

Stoltenberg menunjuk kepada Kongres AS kini telah bernilai lebih $60 bilion, ditandatangani dengan segera oleh Presiden Joe Biden, dan pengumuman minggu lalu oleh Perdana Menteri Britain Rishi Sunak tentang komitmen rekod tinggi kepada Kyiv.

Beliau juga mencatatkan Jerman telah bersetuju menyediakan sistem pertahanan udara baru Patriot kepada Ukraine dan Belanda meningkatkan bantuannya kepada Kyiv. Beliau berkata dia menjangkakan komitmen baru lagi akan datang.

“Ini akan membuat perbezaan – sebagaimana kekurangan sokongan membuat perbezaan,” katanya, merujuk kepada kegagalan Ukraine di medan pertempuran.

Beliau berkata Rusia telah membayar “harga yang tinggi untuk keuntungan wilayah yang kecil” dan Ukraine masih boleh mengubah keadaan.

“Sudah belum terlambat bagi Ukraine untuk mendapat kemenangan. Tetapi itulah sebabnya begitu penting bahawa sekarang sebenarnya melaksanakan janji kami dan menukarkan komitmen kepada penghantaran senjata dan peluru yang sebenar dan saya kini yakin itu akan berlaku.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.