Kerajaan UK menyimpan fail rahsia terhadap pengkritik – Observer

(SeaPRwire) –   Pelbagai pakar telah dilarang daripada acara yang disokong kerajaan kerana mengkritik kabinet atau perdana menteri, kata akhbar itu

Sekurang-kurangnya 15 kementerian kerajaan British telah terlibat dalam kempen pemantauan media sosial dan internet secara sengaja terhadap pakar awam dalam pelbagai bidang untuk memastikan tiada pengkritik mereka dibenarkan berucap di acara yang disokong kabinet, melaporkan Observer pada Sabtu, dengan mengutip harta data yang telah dilihatnya.

Pegawai-pegawai kerajaan dalam setiap kementerian mempunyai garis panduan khusus yang mengatur apa tepatnya yang harus dicari dan meminta mereka menyusun dan menyimpan “fail rahsia” pada penceramah yang dianggap kritikal terhadap kabinet, kata akhbar itu.

Pemantauan biasanya melibatkan pemeriksaan akaun Twitter, Facebook, Instagram dan LinkedIn seseorang serta melakukan carian Google pada individu-individu tertentu menggunakan kata kunci seperti “kritikan terhadap kerajaan atau perdana menteri.” Pegawai-pegawai itu kemudiannya dinasihatkan untuk melihat sehingga 10 halaman keputusan carian atau tempoh antara tiga hingga lima tahun, laporan itu menyatakan.

Kementerian Pendidikan UK – salah satu daripada mereka yang terlibat dalam kempen pemantauan menurut Observer – secara terang-terangan menafikan menggunakan amalan sedemikian dalam respon terhadap permintaan maklumat kebebasan yang difailkan oleh kumpulan Privacy International tahun lalu. Kumpulan itu menyiasat pemantauan media sosial oleh kerajaan pada masa itu.

“Membuat usaha yang dirancang untuk mencari maklumat negatif dengan cara ini adalah pengawasan terarah,” pengarah undang-undang Privacy International, Caroline Wilson Palow, berkata kepada Observer.

Data mengenai amalan itu dikongsi dengan akhbar oleh firma undang-undang, Leigh Day, yang kini mengejar tindakan undang-undang terhadap kerajaan bagi pihak sekurang-kurangnya dua orang yang terjejas oleh amalan sedemikian.

“Ini mungkin telah memberi kesan kepada bilangan besar individu, banyak yang tidak mengetahui pegawai awam memegang fail rahsia mengenai mereka. Amalan sedemikian sangat berbahaya,” kata rakan kongsi Leigh Day, Tessa Gregory, kepada Observer. Peguam itu mengekalkan bahawa semakan tersembunyi sedemikian bertentangan dengan undang-undang perlindungan data dan berpotensi dengan undang-undang hak asasi manusia dan kesamarataan juga.

Salah seorang yang mengupah Leigh Day ialah Dan Kaszeta, pakar senjata kimia dan rakan sekerja Royal United Services Institute (RUSI), salah satu institut keselamatan terkemuka di UK. “Jangkauan penuh ini mengejutkan dan mungkin tidak sepenuhnya diketahui. Saya beruntung mendapat bukti yang jelas dan nyata,” katanya kepada akhbar itu, tambahnya juga mengetahui 12 pakar lain yang mengetahui bahawa kerajaan telah memasukkan mereka ke dalam senarai hitam.

Menurut Kaszeta, beliau menerima minta maaf awam daripada kerajaan pada Julai dan dimaklumkan pada Ogos bahawa 15 kementerian berkenaan telah menarik balik garis panduan itu menunggu kajian semula oleh Pejabat Kabinet.

Seorang jurucakap Pejabat Kabinet berkata kepada Observer bahawa kerajaan “mengkaji semula panduan dan sementara menariknya untuk mencegah sebarang salah tafsiran peraturan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)