Ketua Perisikan Tentera Israel meletak jawatan kerana kegagalan mencegah serangan paling teruk dalam sejarah Israel

(SeaPRwire) –   Ketua pengarah pengawasan ketenteraan Israel telah meletak jawatan, Tentera Pertahanan Israel mengatakan pada Isnin.

Mejar Jeneral Aharon Haliva mengumumkan peletakan jawatannya selepas gagal mencegah serangan tanpa sebelumnya oleh Hamas pada 7 Oktober, serangan paling membunuh dalam sejarah Israel, tentera berkata.

“Direktorat pengawasan di bawah pemerintahanku tidak memenuhi tugas yang dipercayai kepada kami. Saya akan membawa hari hitam itu bersamaku setiap hari, malam demi malam. Saya akan membawa kesakitan mengerikan perang itu bersamaku selamanya,” tulis Haliva dalam surat peletakan jawatannya, mengikut terjemahan oleh Associated Press.

Haliva adalah pegawai senior pertama meletak jawatan selepas pengganas Hamas hampir enam setengah bulan lalu dan merampas hampir enam ratus orang – kebanyakannya orang awam – dan membawa pulang kira-kira dua ratus lima puluh tebusan ke Gaza.

Keputusan meletak jawatan dibuat dengan kelulusan Ketua Turus Angkatan Tentera. Ketua Turus Angkatan Tentera menerima permintaan peletakan jawatan Haliva dan mengucapkan terima kasih kepadanya atas 38 tahun perkhidmatan, tentera berkata.

Peletakan jawatan Haliva mungkin menetapkan peringkat lanjutan akibat daripada pucuk kepimpinan keselamatan Israel atas serangan Hamas, yang memicu perang di Gaza antara negara Yahudi dan Hamas. Perang akan melepasi hari ke-200 minggu ini.

Sejurus selepas perang dilancarkan, Haliva mengakui secara awam bahawa beliau harus menanggung tanggungjawab sebagai ketua jabatan tentera kerana gagal mencegah serangan itu.

Beberapa pemimpin tentera dan keselamatan juga dilaporkan dijangka meletak jawatan bertindak balas kepada kegagalan perisikan yang tidak mengesan serangan menanti pada 7 Oktober.

Masa peletakan jawatan ini bagaimanapun tidak jelas kerana Israel masih berperang dengan Hamas, sambil melawan di Lubnan dan Syria.

Ketegangan di rantau ini kekal tinggi selepas Israel bertukar serangan terus dengan Iran minggu lalu, membawa beberapa pakar tentera berkata peletakan jawatan Israel tidak bertanggungjawab ketika tentera berperang di beberapa garis hadapan, mengikut Associated Press.

Perdana Menteri Israel tidak dijangka meletak jawatan dan menunjukkan beliau tidak akan meletak jawatan, walaupun protes semakin meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.