Konservatif Brazil memuji Elon Musk di perhimpunan menyokong Bolsonaro

(SeaPRwire) –   Konservatif Brazil memuji Elon Musk di perhimpunan menyokong Bolsonaro

“Brazil Terima Kasi Elon Musk,” baca satu plakat besar dalam bahasa Inggeris di perhimpunan bersebelahan pantai Copacabana di bandar pantai Rio de Janeiro. Beribu-ribu penyokong Bolsonaro menghadiri.

Musk, seorang penyokong mutlak kebebasan bersuara, merupakan sasaran dalam siasatan berterusan mengenai penyebaran berita palsu oleh penyokong Bolsonaro. Musk berkata platform media sosial X tidak akan mematuhi perintah mahkamah tinggi untuk mengeluarkan beberapa akaun tertentu yang dituduh menyebarkan maklumat palsu.

Musk, pemilik dan pengasas Tesla dan SpaceX yang mengambil alih Twitter – kini X – pada akhir 2022, menuduh Hakim Alexandre de Moraes menindas kebebasan bersuara dan melanggar perlembagaan Brazil. Beliau menegaskan di X bahawa pengguna boleh cuba mengelak sebarang penutupan platform media sosial itu dengan menggunakan VPN, atau rangkaian persendirian maya.

Itu mendorong de Moraes memasukkan Musk ke dalam siasatan berterusan mengenai apa yang dipanggil milisi digital dan membuka siasatan baru mengenai gangguan, provokasi dan konspirasi jenayah.

Beberapa penceramah memuji Musk di perhimpunan Ahad itu.

“Apa yang anda lihat di sini adalah orang-orang yang mencintai kebebasan, yang tidak akan menyerah dan tidak akan berlutut kepada diktator, orang-orang yang bersedia memberikan nyawa mereka untuk kebebasan,” kata Gustavo Gayer, ahli parlimen pro-Bolsonaro.

Untuk dirinya, bekas presiden memuji Musk kerana menunjukkan “keberanian” menghadapi apa yang dipanggil sekatan oleh de Moraes.

“Dia adalah lelaki yang benar-benar mengekalkan kebebasan sejati untuk kita semua,” kata Bolsonaro, yang sendiri sedang disiasat untuk pelbagai jenayah daripada membantu usaha untuk menggagalkan keputusan pilihan raya 2022 dan merancang rampasan kuasa terhadap penggantinya yang berhaluan kiri, Luiz Inacio Lula da Silva.

Brazil merupakan pasaran penting untuk syarikat media sosial. Kira-kira 40 juta rakyat Brazil, atau kira-kira 18% penduduk, mengakses X sekurang-kurangnya sekali sebulan, menurut kumpulan penyelidikan pasaran Emarketer.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.