Mahkamah Argentina Salahkan Iran dan Hezbollah Atas Pengeboman Pusat Yahudi 1994

(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES, Argentina (AP) — Mahkamah Jenayah Tertinggi melaporkan perkembangan baru pada Khamis dalam pencarian keadilan yang sukar dicapai untuk serangan paling membinasakan dalam sejarah negara — serangan bom 1994 terhadap ibu pejabat pusat komuniti Yahudi — dengan kesimpulan bahawa Iran telah merancang serangan itu dan telah melaksanakan rancangan tersebut.

Dalam keputusan yang diperoleh oleh The Associated Press, Mahkamah Rayuan Argentina menganggap Iran dan wakil Lubnan, Hezbollah, bertanggungjawab terhadap serangan bom di Buenos Aires yang meratakan pusat komuniti, membunuh 85 orang, mencederakan 300 orang dan menghancurkan komuniti Yahudi terbesar di Amerika Latin. Mahkamah berkata serangan itu datang sebagai balasan kerana Argentina menarik balik perjanjian kerjasama nuklear dengan Tehran.

Menyatakan peranan “politik dan strategik” Iran dalam serangan bom, mahkamah Argentina membuka jalan untuk keluarga mangsa membawa saman terhadap Republik Islam. Dalam tiga dekad terakhir, Iran tidak pernah menyerahkan warganegara yang disabitkan di Argentina. Notis merah Interpol kepada agensi penguatkuasaan undang-undang di seluruh dunia tidak membawa ke mana-mana.

“Kepentingan pelanggaran hak asasi manusia yang serius ini bagi komuniti antarabangsa secara keseluruhan melibatkan tanggungjawab negara untuk memberikan perlindungan undang-undang,” kata keputusan itu, mengisytiharkan serangan bom terhadap Pusat Bantuan Bersama Masyarakat Yahudi Argentina sebagai “jenayah terhadap kemanusiaan.”

Keputusan mahkamah tidak datang sebagai kejutan. Peradilan Argentina lama menganggap Iran berada di sebalik serangan itu, merenggangkan hubungan antara kedua-dua negara — terutamanya selepas runtuhnya siasatan bersama. Iran menafikan keterlibatannya. Jurucakap Hezbollah, musuh utama Israel di sempadan utaranya, belum segera memberi komen.

“Apa yang mungkin mereka temui mengejutkan ialah kegagalan mahkamah untuk menyediakan bukti konkrit keterlibatan Iran secara langsung atau memancarkan cahaya baru ke atas kes selepas 30 tahun kegagalan dan skandal,” kata Joe Goldman, yang menulis buku bersama mengenai siasatan berbelit-belit ke atas serangan terhadap pusat komuniti Yahudi dan serangan terhadap kedutaan Israel di Buenos Aires yang membunuh lebih 20 orang pada 1992.

Mahkamah Rayuan menyasar pegawai tinggi Iran dan komander Pasukan Pengawal Revolusi dalam penentuan bahawa mereka telah melaksanakan serangan bom sebagai tindak balas terhadap Argentina membatalkan tiga kontrak yang akan memberikan Tehran teknologi nuklear pada pertengahan 1980-an. Kesimpulannya berdasarkan laporan risikan sulit.

Berdasarkan keputusan mahkamah, Israel meminta Argentina mengisytiharkan Pasukan Pengawal Revolusi sebagai pertubuhan pengganas. Menteri Luar Israel Israel Katz berkata dalam kenyataan pada Jumaat bahawa beliau menghubungi rakannya di Argentina, Diana Mondino, untuk menyampaikan permintaan itu. Kedua-dua mereka berbual pada Khamis malam, kata Katz.

Siasatan terdahulu ke atas serangan bom itu menemui dakwaan, bukan sahaja terhadap pegawai Iran tetapi juga dua bekas presiden Argentina. Pada 2015, ketua pendakwa dalam kes itu ditemui mati secara misteri dalam bilik airnya sehari sebelum beliau akan mendedahkan dakwaan bahawa pegawai Argentina tinggi telah berkonspirasi dengan Iran untuk menutup tanggungjawab serangan bom.

Pada Khamis, Mahkamah Rayuan mengurangkan hukuman dua tahun kepada enam tahun terhadap hakim Argentina yang didakwa membayar saksi AS$400,000, dan mengekalkan hukuman lain terhadap bekas pendakwa.

Keputusan Khamis ini datang hanya beberapa bulan sebelum ulang tahun ke-30 peristiwa itu. Walaupun kes ini tersekat selama bertahun-tahun, pihak berkuasa Argentina selalu mengumumkan berita besar untuk disambung dengan ulang tahun serangan berdarah.

Wakil-wakil dari komuniti Yahudi Argentina, rumah kepada kira-kira 230,000 orang Yahudi, memuji keputusan mahkamah Khamis ini sebagai “bersejarah, unik di Argentina.”

“Ia politik yang sesuai,” tambah Jorge Knoblovits, presiden pertubuhan payung Yahudi Argentina, menunjuk kepada penyiasatan semula sokongan Iran kepada kumpulan militan berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober yang memusnahkan Israel.

Tetapi bagi ahli keluarga mereka yang terbunuh dalam serangan bom, keputusan itu hanyalah pengingat pahit akan kesedihan mereka kerana kes itu masih terbuka.

“Kami berharap suatu hari nanti keadilan dan kebenaran yang lengkap akan datang,” kata Memoria Activa, persatuan keluarga mangsa serangan itu. “Dan bahawa hakim-hakim ini akan berhenti mendapat untung daripada yang mati kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.