Lapan ahli keluarga maut selepas bot buatan sendiri tenggelam di Mozambique

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya lapan orang dari satu keluarga telah meninggal dunia selepas bot buatan mereka tenggelam di Mozambique tengah, lapor media negara pada Selasa.

Tenggelamnya pada Isnin di anak sungai Sungai Zambezi di wilayah Sofala datang beberapa hari selepas hampir 100 orang, kebanyakannya kanak-kanak, meninggal dunia dalam .

Radio Negara Mozambique menyatakan dua orang terselamat pada Selasa dan dua lagi hilang, mengutip Nobre dos Santos, pentadbir daerah di mana kemalangan terakhir berlaku.

Penyiar awam negara ini menyandarkan kemalangan itu kepada “berat berlebihan dan cuaca buruk”.

Banyak kawasan Mozambique, sebuah negara kaya gas yang tergolong dalam negara termiskin dunia, hanya boleh dicapai menggunakan bot, yang sering berlebihan muatan.

minggu lalu mengisytiharkan tiga hari berkabung selepas malapetaka April 8, apabila feri yang berlebihan muatan dengan penduduk dilaporkan melarikan diri daripada wabak kolera yang dikhuatiri terbalik di lepas pantai utara Mozambique, membunuh sekurang-kurangnya 98 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.