Mahkamah Iran menjatuhkan hukuman mati ke atas penyanyi rap popular kerana terlibat dalam protes, kata peguam

(SeaPRwire) –   Seorang penyanyi rap yang menjadi terkenal dengan liriknya tentang kematian Mahsa Amini pada tahun 2022 dan mengkritik Republik Islam telah dijatuhkan hukuman mati, kata peguam dan aktivis hak asasi manusia pada Khamis.

Masih ada kekeliruan mengenai hukuman mati yang dikenakan ke atas Toomaj Salehi berusia 33 tahun, seorang pekerja bengkel logam, kerana bahkan agensi berita negara Iran IRNA dan kehakiman negara itu tidak mengesahkannya secara rasmi. Tetapi berita itu dengan cepat mendapat kritikan antarabangsa dari Amerika Syarikat dan pakar bebas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tentang Iran, yang menunjukkannya sebagai tanda Tehran terus menindas semua pembangkang berikutan protes besar-besaran selama bertahun-tahun di negara itu.

“Seni mesti dibenarkan untuk mengkritik, memprovokasi, dan melanggar sempadan dalam sebarang masyarakat,” kata panel pakar bebas PBB tentang Iran dalam kenyataan pada Khamis.

Berita pertama kali tersebar pada Rabu selepas laporan akhbar pro-reformasi Iran Shargh mengatakan Salehi telah dikenakan hukuman mati oleh Mahkamah Revolusi di Isfahan, bandar di tengah Iran yang baru-baru ini menjadi sasaran serangan yang disasarkan. Mahkamah Revolusi di Iran kerap melibatkan perbicaraan tertutup, bukti rahsia dan sedikit hak untuk mereka yang dihadapkan ke mahkamah.

Peguam Salehi, Amir Raisian, memberitahu Associated Press pada Khamis bahawa beliau telah menerima notis tentang hukuman mati terhadap kliennya. Raisian berkata beliau merancang untuk mengemukakan rayuan.

Kes Salehi berpunca daripada kematian Amini pada 2022 selepas ditangkap polis kerana tidak memakai tudung mengikut kehendak mereka. Penyiasat PBB mengatakan Iran bertanggungjawab atas kematian Amini, dan secara ganas menindas protes yang kebanyakannya aman selama berbulan-bulan dalam serbuan keselamatan yang mengorbankan lebih 500 nyawa dan menyaksikan lebih 22,000 orang ditahan.

Salehi merap tentang Amini dalam satu video, berkata: “Dosa seseorang adalah menari dengan rambutnya berkibar-kibar dalam angin.”

Dalam ayat lain, beliau meramalkan kejatuhan teokrasi Iran. “Keseluruhan masa lalumu gelap, kerajaan yang memadamkan cahaya dari mata … Kami bermula dari bawah piramid dan mengetuk ke atas … Empat puluh empat tahun kerajaan anda, ini adalah tahun kegagalan.”

Lagu-lagu beliau yang lain secara kasar mengkritik sayap Basij sukarela Pasukan Pengawal Revolusi Islam, serta merujuk kepada Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei.

Pada mulanya Salehi menerima hukuman penjara enam tahun, tetapi telah dibebaskan selepas Mahkamah Agung Iran mengembalikan kes itu ke mahkamah rendah kerana kecacatan dalam hukuman asalnya.

Salehi dibebaskan dengan jaminan, tetapi kemudian ditangkap semula pada November selepas berkata dalam mesej video bahawa beliau disiksa selepas ditangkap pada Oktober 2022. Media negara ketika itu menyiarkan video menunjukkan beliau dibutakan mata dan meminta maaf atas perkataannya, kenyataan yang kemungkinan besar dibuat di bawah tekanan.

Kehakiman Iran tidak mengakui hukuman mati itu, manakala IRNA merujuk kepada “laporan” bahawa beliau menerima hukuman itu.

Untuk menerima hukuman mati atas pembatalan hukuman yang lebih ringan adalah amat luar biasa di Iran, mungkin menunjukkan betapa seriusnya teokrasi Iran mengambil kenyataan Salehi. Ia juga berlaku ketika penyanyi dan aktivis lain ditargetkan sejak “Women, Life, Freedom” mengenai demonstrasi Amini. Seorang penyanyi Iran yang memenangi Anugerah Grammy yang dianugerahkan oleh Jill Biden, isteri pertama Amerika Syarikat, dijatuhi hukuman lebih tiga tahun penjara atas lagu sokongan bagi protes 2022.

Aktivis dengan cepat mengkritik hukuman itu.

“Manipulasi kasar proses kehakiman ini bertujuan untuk menyekat pembangkang,” kata Hadi Ghaemi dari Pusat Hak Asasi Manusia Iran yang berpangkalan di New York. “Penjara Toomaj berpunca daripada advokasinya yang lantang terhadap penindasan negara. Ia penting bagi penyokong kebebasan bersuara dan pembangkang untuk bersatu meminta pembebasannya dengan serta-merta.”

Hukuman itu juga mendapat kritikan .

“Ini hanyalah contoh lagi pelanggaran hak asasi manusia yang mengerikan dan meluas oleh rejim Iran,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Vedant Patel pada Rabu. “Kami sekali lagi mengutuk penggunaan rejim Iran terhadap hukuman mati sebagai alat untuk menindas hak asasi manusia dan kebebasan asasi rakyat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.