Mahkamah Rusia mengatakan tentera AS yang ditahan akan ditahan sehingga Julai kerana didakwa menyebabkan ‘kerosakan yang besar’

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Rusia telah mendedahkan bahawa seorang tentera darat Amerika Syarikat yang sedang ditahan atas tuduhan mencuri yang didakwa menyebabkan “kerosakan ketara” akan kekal dalam tahanan pra-perbicaraan sehingga 2 Julai.

Korporal Gordon Black, yang menyertai Tentera Darat sebagai askar infantri pada tahun 2008, dan paling baru-baru ini ditugaskan kepada Tentera Darat Kedelapan AS Korea di Kempen Humphreys di Korea Selatan, telah bepergian ke Vladivostok, Rusia “untuk sebab-sebab peribadi” sebelum penangkapannya,

Mahkamah Daerah Pervomaisky Vladivostok berkata “Apabila memilih langkah pencegahan dalam bentuk penahanan, mahkamah tiba kepada kesimpulan bahawa warganegara AS B. (Black) – di bawah berat tuduhan – boleh bersembunyi dari pihak penyiasatan awal dan mahkamah untuk mengelakkan tanggungjawab,” menurut Reuters.

Ia dilaporkan menambah bahawa Black akan ditahan sehingga 2 Julai kerana “mencuri secara rahsia harta warga T., menyebabkan kerosakan ketara kepada yang terakhir.”

Pegawai-pegawai Rusia di Vladivostok mengatakan seorang wanita berusia 32 tahun telah memfailkan aduan terhadap lelaki berusia 34 tahun, Black, Reuters juga melaporkan.

Agensi berita itu mengutip pegawai-pegawai itu mengatakan bahawa pasangan itu bertemu di Korea Selatan sebelum Black datang melawatnya di Rusia, di mana mereka terlibat dalam pertengkaran. Dia kemudiannya dilaporkan memfailkan laporan polis menuduh dia mencuri wang dan Black ditahan di sebuah hotel.

“Pada 10 April, Black menyelesaikan proses keluar dari Tentera Darat Kedelapan dan menandatangani keluar atas perubahan tetap tempat, untuk meninggalkan perjalanan ke Texas,” Sabrina Singh, Timbalan Setiausaha Akhbar Pertahanan, berkata pada Selasa. “Walau bagaimanapun, bukannya kembali ke AS, Black terbang dari Korea melalui China, dan kemudian ke untuk sebab-sebab peribadi.”

Tentera Darat telah membuka siasatan pentadbiran untuk menentukan fakta dan keadaan sekitar perjalanannya, Singh juga menyatakan, dan sebahagian daripada siasatan itu akan melibatkan melihat kesan tindakannya.

“Tetapi, cuti rasmi atau mana-mana ke Rusia adalah ketat dilarang, dan itu adalah mengikut panduan kelulusan luar negara DoD (Kementerian Pertahanan), yang, tentu sahaja, juga dipengaruhi oleh garis panduan Kementerian Luar Negeri,” kata Singh, menambah bahawa statusnya dianggap Kategori Empat, yang tidak membenarkan perjalanan ke Rusia.

Pada Selasa, ibu Black, Melody Jones, memberitahu ABC “Good Morning America” (GMA) bahawa beliau percaya anak lelakinya “diatur” oleh wanita itu, digambarkan sebagai teman wanitanya.

Beliau memberitahu “GMA” anak lelakinya bertemu wanita Rusia ketika dia mengendalikan bar berhampiran pangkalan tentera di Korea Selatan, dan kemudian dideportasikan kembali ke Rusia.

“Saya tahu sesuatu akan berlaku,” kata Jones kepada “GMA.” “Saya rasa dia diatur oleh dia.”

Jones menggambarkan hubungan anak lelakinya dengan wanita Rusia itu sebagai “merosot”, dan bahkan mencurigai dia mungkin merupakan mata-mata. Dia berkata dia memberitahu anak lelakinya untuk tidak bepergian ke Rusia ketika dia seharusnya kembali ke AS ketika cuti.

Black mengerah ke Iraq dari Oktober 2009 hingga September 2010, dan ke Afghanistan dari Jun 2013 sehingga Mac 2014, jurucakap Tentera Darat Cynthia Smith juga berkata.

‘ Greg Wehner, Pilar Arias dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.