Menteri Israel membakar kepimpinan Biden yang ‘merosakkan’: ‘Saya akan mengundi Trump’

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden Trump akan lebih baik melayani kepentingan Israel dan orang Yahudi di tengah-tengah ketegangan serantau dengan Hezbollah dan Iran daripada Presiden Biden, menurut seorang menteri kerajaan Israel, yang mengatakan dia ingin dapat mengundi calon Republikan yang dijangka itu.

Menteri Hal Ehwal Diaspora Israel Amichai Chikli mengatakan pada Rabu bahawa Biden “merosakkan Israel” dan dasarnya lemah menghadapi ancaman yang semakin meningkat. Beliau juga berkata beliau akan mengundi Trump jika dibenarkan menyertai pilihan raya Amerika.

“AS tidak memproyeksikan kekuatan di bawah kepimpinan [Biden’s] dan ia merosakkan Israel dan negara-negara lain,” kata Chikli, ahli parti Perdana Menteri Benjamin Netanyahu Likud, menurut Times of Israel.

“Dia berkata ‘Jangan’ pada permulaan perang – kepada Hezbollah, serta Iran. Kami melihat hasilnya,” kata menteri itu tambah, merujuk kepada serangan Iran tanpa sebelumnya dengan ratusan peluru berpandu dan drone. “Jika saya adalah warganegara Amerika dengan hak untuk mengundi, saya akan mengundi Trump dan Republikan.”

Komentar itu datang ketika Israel telah melepasi 200 hari perangnya dengan Hamas di Gaza awal minggu ini.

Biden pada mulanya menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri daripada serangan teroris Hamas pada 7 Oktober 2023, serangan paling maut dalam sejarah Israel. Walau bagaimanapun, sebagai bilangan mangsa awam Palestin terus meningkat, Biden kelihatan menarik balik dan telah mengkritik Israel.

Biden juga berjuang untuk merundingkan dengan Kongres untuk segera meluluskan sokongan kewangan dan tentera tambahan untuk Israel, yang akhirnya diluluskan Senat AS pada Selasa. Biden dijangka akan menandatangani undang-undang itu pada Rabu.

“Saya mengutuk protes antisemitik. Itulah sebabnya saya telah menubuhkan program untuk menangani itu. Saya juga mengutuk mereka yang tidak memahami apa yang berlaku dengan orang Palestin dan bagaimana mereka dilayan,” kata Biden kepada wartawan Isnin.

Komentar Biden dengan segera dibandingkan dengan apa yang dikatakan Trump pada tahun 2017 tentang rusuhan Charlottesville, apabila beliau melemparkan “salah pada kedua-dua belah pihak” dan berkata ada “orang yang sangat baik, di kedua-dua belah pihak”.

Komentar Chikli pada Rabu mendapat kecaman daripada pemimpin pembangkang Israel, yang memberinya masa untuk menjelaskan kenyataannya.

“Biden adalah kawan Israel, tetapi dia di bawah tekanan yang sangat yang memberi kesan kepadanya dan mencipta kerosakan sebenar hubungan antara negara,” kata Chikli, menurut Times of Israel.

Pada Selasa, Trump juga memberi komen tentang protes anti-Israel yang berlaku di universiti-universiti dan kolej-kolej.

“Apa yang berlaku di peringkat kolej… Columbia, NYU dan yang lain adalah satu pencacatan,” kata Trump sebelum memasuki mahkamah Manhattan pada Selasa. “Dan ia benar-benar atas Biden,” kata Trump pada pagi Selasa di luar mahkamah.”

“Apa yang berlaku adalah satu pencacatan kepada negara kita. Dan semuanya salah Biden, dan semua orang tahu. Dia tiada mesej, tiada kasih sayang dan tidak tahu apa yang dilakukannya,” kata Trump tambah Biden adalah “presiden terburuk dalam sejarah negara kita.”

Semasa ucapan minggu lepas, Sean Hannity dari ‘ juga mengutuk Biden dan berkata serangan 7 Oktober “mungkin tidak berlaku tanpa dasar pengalah Biden dan pengayaan Iran.”

“Iran juga telah memesatkan program nuklear mereka dengan pantas, dan kini mereka telah menyerang Israel secara langsung buat kali pertama dalam sejarah, hanya dua hari selepas Biden mengeluarkan amaran yang sangat lemah ini, sebelum berselancar ke pantai untuk apa yang sepatutnya menjadi akhir minggu yang santai,” kata Hannity.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.